Burza: Makléř udělal chybu za miliony

Adam Junek
23. 6. 2006 16:30
Praha - Dva obchodníci na pražské burze chybně zadali cenu akcií ČEZ. Může je to stát až tři miliony korun.

Jeden z makléřů chtěl totiž koupit akcie energetické společnosti ČEZ a zadal svůj požadavek s tím, že je ochoten zaplatit 939 korun za kus. Hned na to reagoval konkurent s další poptávkou, a to už za 941,5 koruny za kus. Aktuální hodnota titulů ČEZ je však 653 korun. Informaci přinesla společnost Patria Finance na svém webu

"Jsou to očividně chybné operace," uvedl pro Aktuálně.cz Viktor Reischig z Patrie. "Některý z obchodníků chybně zadal požadavek na nákup akcií ČEZ za 939 korun za kus. Pak konkurent zřejmě pomocí tak zvaného pilota reagoval lepší nabídkou ve výši 941,5 koruny," vysvětlil Reischig.

Pilot je program, který umožňuje bezprostředně reagovat na nabídku konkurence lepší nabídkou. Pravidla burzy jej však nedovolují. Přesto jej někteří obchodníci používají.

Předražené akcie však budou muset oba makléři patrně koupit. "Ty obchody nelze jednostranně zrušit. Jediné, jak se ubránit ztrátě, je dohodnout se s protistranou na stornování transakce," dodal Reischig.

Vzhledem k tomu, že se akcie ČEZ obchodují po balících o pěti tisících akciích, je souhrnný prodělek za tyto dvě akce bezmála tři miliony korun.

Podle Reischiga je téměř vyloučeno, že by se za takto výhodnou cenu podařilo prodat akcie z motivačního programu manažerů ČEZ (jejich výdělek by byl podstatně vyšší než u běžného akcionáře). Patrně šlo o běžné obchodní operace místních obchodníků.

Dlouhodobý vliv dnešní "faux pas" na cenu akcií energetické firmy mít nebude.

Podobný případ zaznamenala burza v létě před čtyřmi roky, kdy jeden z obchodníků zadal pokyn k prodeji takřka 20 tisíc akcií Philip Morris za cenu asi o tisíc korun nižší, než byl v tu chvíli kurz, a přišel tím rázem asi o 20 milionů korun. Obchod ale byl po dohodě s burzou zrušen.

 

Právě se děje

Další zprávy