Emise: Místo byznysu je tu zatím křeč

Dušan Klimeš
19. 5. 2006 0:00
Praha - Evropský systém obchodování s emise selhává. A to hned na několika frontách. Uvnitř: INFOBOX

Znečišťovatelé necítí potřebu se omezovat, cena povolenek rapidně klesá kvůli nezájmu, nejasnosti panují ohledně daňových zákonů.

Od počátku 2005 se na evropském trhu obchodují povolenky, díky kterým mohou výrobci vypouštět do ovzduší škodlivé emise (CO2). EU se tak snaží omezit produkci těchto plynů.

Nutnost kupovat si kvóty měla přimět producenty, aby raději investovali do nových, "čistších" technologií, než stále kupovali nové a nové povolenky.

Lobbing za víc povolenek

Hlavním problémem celého systému ETS (European Trading Scheme) se ukázalo být vydané množství povolenek. Podle nejnovějších čísel a údajů je totiž o 2,5 procenta více kvót, než vůbec výrobci potřebují.

Nemají tak potřebu si opatřovat povolení pro další emise a cena povolenek za poslední měsíc klesla na třetinu. Zatímco počátkem dubna se obchodovali za 31 eura za tunu, nyní je to asi deset eur.

"Účinný lobbing podniků a států v Bruselu zajistil, že bylo vydáno víc povolenek, než by bylo nutné. Díky tomu selhává celý systém," řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Gavor ze společnosti ENA, která se zabývá analýzami energetického trhu.

"I nadále jich zřejmě bude přebytek, a tak se může stát, že ke konci příštího roku, kdy končí první regulační období, se jejich cena bude rovnat nule. Výrobci o ně zkrátka nebudou mít zájem," dodává Gavor.

Před razantním poklesem ceny mohly firmy přesto vydělat miliony korun na tom, že stát zajistit nadbytek těchto limitů.

Infobox

Miliardový trh s povolenkami

  • Česká republika získala povolenky na emisi 97,6 milionů tun CO2
  • Pokud by je podniky prodaly při maximální ceně (30 euro za tunu), utržily by téměř 3 miliardy euro
  • 21 státům udělila EU v roce 2005 povolenky ve výši 1 829,5 milionů tun

Změna? Nejdřív za rok a půl

V této chvíli má ale Brusel svázané ruce. První regulační období, které bylo stanoveno na období 2005-2007 má jasně daná pravidla a určené kvóty. A tak účinná změna v podobě snížení objemu povolenek může přijít nejdříve na začátku roku 2008.

Podle zprávy auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers však na trhu s emisními povolenkami existují velké rozdíly a rozpory v oblasti daňové a účetní.

Pouze několik zemí vydalo jednoznačný návod, jak se daňově postavit k těmto transakcím. Velké rozdíly existují například v daňové uznatelnosti případných pokut při překročení limitu.

"Například v Německu či ve Francii jsou pokuty daňově uznatelné, to však neplatí pro Nizozemí či Polsko," uvedl Jelle Keijmel, daňový specialista na obchodování s povolenkami.

"V důsledku toho vykazují mezinárodní společnosti nedostatek emisních povolenek v zemích s nejpříznivější daňovou úpravou," dodal Keijmel. Přestože je tedy povolenek dost, z hlediska daňové optimalizace se některým producentům vyplatí v některých zemích platit pokuty za překročení limitu.

Foto: Aktuálně.cz

Zmařené plány

Jsou však situace, kdy trh s povolenkami může způsobit firmám i potíže. K jednomu z takových závodů patří i český energetický gigant ČEZ.

Její generální ředitel Martin Roman dnes oznámil, že "jeho" společnost odkládá svůj vstup na polský akciový trh.

V červnu původně ČEZ plánoval vydat své polské akcie, kvůli nestabilitě na trhu s elektřinou v důsledku propadu trhu s povolenkami odkládá tento krok až na podzim.

Pokud na varšavskou burzu nakonec přesto vstoupí, stane se největší společností kótovanou na této burze.

 

Právě se děje

Další zprávy