Vypouštění emisí je nyní "za babku"

Dušan Klimeš
27. 4. 2006 15:15
Praha - Vypouštění tun oxidu uhličitého se stává stále levnější. A to i v Česku.

Od minulého týdne totiž rapidně klesla cena, za kterou se obchodují povolenky na vypouštění oxidu.

Poté, co v minulém týdnu dosáhla cena jedné tuny oxidu uhličitého na historické maximum 31 euro, klesla k dnešnímu dni až na 14 eur za tunu.

Informací, která způsobila "paniku" na evropském trhu s povolenkami, byla skutečnost, že některé země, včetně České republiky, vypustily do ovzduší méně oxidu uhličitého, než kolik jim bylo přiděleno povolenek.

"Z hlediska trhu je to hrozná zpráva," prohlásil podle ČTK analytik společnosti CO2e.com James Emanuel. "Pokud existuje přebytek povolenek, neexistuje stimul ke snižování emisí, a ceny padají," dodal.

Zásah dostal i ČEZ

Pokles cen povolenek snižuje ceny elektřiny a má negativní vliv na akcie energetických firem. To dnes pocítil i ČEZ.

Povolenky, které má ve svém portfoliu, totiž ztrácí hodnotu. A to se projevilo i na ceně jeho akcií.

"Krátce po otevření trhu se akcie ČEZ propadly až k úrovni 795 korun, což je pokles o 3,7 procenta," řekl Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

"Za poklesem ceny akcií ČEZu a celého sektoru stojí samozřejmě prudké snížení ceny emisních povolenek. Snižování jejich ceny odstartovalo sdělení náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného, který sdělil, že české podniky skutečně propálily o patnáct procent méně, než jim přidělil alokační plán," dodává Novák.

Poklesy v rozsahu zhruba od jednoho do tří procent dnes zaznamenaly rovněž energetické společnosti British Energy, International Power, RWE, E.ON a EDF, napsala agentura Reuters.

Na propad ceny emisních povolenek zareagovaly i ceny elektřiny na německém trhu. V základním pásmu poklesla na 45,5 euro za MWh, přičemž od pondělí se cena elektřiny snížila o 7,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy