České nápady, co pomáhají ve světě: V Etiopii vrací lidem zrak, v Gruzii krotí dluhy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 1. 2021 17:11
Pomoc Gruzíncům v dluhové pasti, Etiopanům s očními vadami nebo nemocnicím v Bosně a Hercegovině se zdravotnickým odpadem. To jsou jen příklady některých projektů, za nimiž stojí Češi a které díky programu Challenge Fund OSN pomáhají v zemích, kde je to potřeba. České firmy nebo třeba neziskové organizace v současné době takto působí v šesti státech. Podívejte se na jejich konkrétní projekty.
Etiopan s brýlemi DOT Glasses
Etiopan s brýlemi DOT Glasses | Foto: Rahel Daniel

Etiopie: Pomoc lidem s očními vadami

Jak vysvětluje Těhle, brýle nabízí několik zásadních inovací. Výrobek sestává z šesti částí a složí se přímo na místě podle šířky hlavy, pozice uší a rozptylu zorniček zákazníka.

"Máme také univerzální tvar čoček, které můžeme do rámečků vmáčknout přímo na místě a tím odpadá komplikovaná logistika. V neposlední řadě pracujeme s omezeným spektrem dioptrií - naším cílem není dodat perfektní korekci, ale dostatečně dobrou korekci, aby lidé mohli normálně žít, studovat a pracovat," popsal Těhle.

Všechna tato zjednodušení vedou k výrazně nižší ceně, kterou Etiopan za brýle musí dát. I s marží pro distributora a mikropodnikatele se cena za jeden kus pohybuje mezi třemi až čtyřmi dolary (65 až 86 Kč). Takovou částku si může dovolit zaplatit i většina chudých lidí, jelikož se jim podobná investice rychle vrátí, jak míní Těhle.

Společnost DOT Glasses působí kromě Etiopii v dalších třinácti rozvojových zemích, primárně ve východní a západní Africe a jižní a Střední Asii. Tehle v Etiopii déle než rok a půl žil, neformální diskuse ohledně projektu a testy tak probíhají už dva roky. Teprve letos v únoru ale firma navázala spolupráci s místním partnerem.

Ještě předtím, než projekt zaštítil rozvojový program OSN, prodala firma v Etiopii asi 200 brýlí. "Ohlasy byly velmi pozitivní ať už z hlediska ceny, vzhledu či kvality," uvedl provozní ředitel podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy