České nápady, co pomáhají ve světě: V Etiopii vrací lidem zrak, v Gruzii krotí dluhy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 1. 2021 17:11
Pomoc Gruzíncům v dluhové pasti, Etiopanům s očními vadami nebo nemocnicím v Bosně a Hercegovině se zdravotnickým odpadem. To jsou jen příklady některých projektů, za nimiž stojí Češi a které díky programu Challenge Fund OSN pomáhají v zemích, kde je to potřeba. České firmy nebo třeba neziskové organizace v současné době takto působí v šesti státech. Podívejte se na jejich konkrétní projekty.
Česká firma Skate World Better pomáhá v Zambii, kde chce pro zdejší děti vybudovat skatepark.
Česká firma Skate World Better pomáhá v Zambii, kde chce pro zdejší děti vybudovat skatepark. | Foto: Skate World Better

Zambie: Skatepark jako centrum dění

Skatepark by měl v téměř 180tisícovém Mongu vzniknout příští rok. Zatím je projekt ve fázi přípravy. "Tahle fáze trvá de facto až do momentu, kdy nasedneme do letadla a do Zambie odletíme. Druhá fáze nastává na místě, v našem případně se jedná o přelom května a června, kdy nám celá stavba nezabere více než pět týdnů," věří Loužecký.

  • Nezisková organizace již koupila pozemek, disponuje stavebním povolením a v podstatě má už dohodnutý i tým, který se na stavbě bude podílet, a termín.

"Jak vše dostavíme, nastane třetí fáze, která už není v naší režii. Pouze vše monitorujeme a culíme se nad každým videem nebo fotkou z nového skateparku," doplnil Loužecký, podle nějž se v Mongu už nyní skateboardingu věnují řádově tisíce dětí, jen jim chybí vybavení a právě také podobné místo.

 

Právě se děje

Další zprávy