České nápady, co pomáhají ve světě: V Etiopii vrací lidem zrak, v Gruzii krotí dluhy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 1. 2021 17:11
Pomoc Gruzíncům v dluhové pasti, Etiopanům s očními vadami nebo nemocnicím v Bosně a Hercegovině se zdravotnickým odpadem. To jsou jen příklady některých projektů, za nimiž stojí Češi a které díky programu Challenge Fund OSN pomáhají v zemích, kde je to potřeba. České firmy nebo třeba neziskové organizace v současné době takto působí v šesti státech. Podívejte se na jejich konkrétní projekty.
Start-up DOT Glasses pomáhá v Etiopii i dalších rozvojových zemích lidem, které trápí onemocnění zraku.
Start-up DOT Glasses pomáhá v Etiopii i dalších rozvojových zemích lidem, které trápí onemocnění zraku. | Foto: Rahel Daniel

Etiopie: Pomoc lidem s očními vadami

V Etiopii působí český start-up DOT Glasses, který tamním obyvatelům pomáhá speciálními brýlemi s korekcí takzvaných refrakčních vad, tedy krátkozrakostí či dalekozrakostí. Brýle, které firma vyrábí, jsou levné, mohou se snadno složit přímo na místě a nabízí různé možnosti sestavení pomocí nastavitelných dílů.

"V Etiopii jsou brýle mimo největší města takřka nedostupné a mnoho lidí se  nemůže aktivně zapojit do života (škola, práce), protože prostě nevidí," nastínil pro on-line deník Aktuálně.cz provozní ředitel firmy DOT Glasses Václav Těhle, jaká je situace ve východoafrickém státě. 

Podle něj je vysoká poptávka po brýlích hlavně u starších lidí. "Ta je často vyšší než u nás. Více než 50 procent lidí nad 45 let potřebuje brýle a tato potřeba stoupá s věkem," doplnil Těhle. Přesnými čísly nedisponuje, má ale odhady od místních odborníků. 

Z řad mladších lidí podle něj potřebují brýle spíše nižší jednotky procent, což je podle něj dáno zejména životním stylem (méně zaostřování na blízko) a genetikou. 

 

Právě se děje

Další zprávy