České nápady, co pomáhají ve světě: V Etiopii vrací lidem zrak, v Gruzii krotí dluhy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 1. 2021 17:11
Pomoc Gruzíncům v dluhové pasti, Etiopanům s očními vadami nebo nemocnicím v Bosně a Hercegovině se zdravotnickým odpadem. To jsou jen příklady některých projektů, za nimiž stojí Češi a které díky programu Challenge Fund OSN pomáhají v zemích, kde je to potřeba. České firmy nebo třeba neziskové organizace v současné době takto působí v šesti státech. Podívejte se na jejich konkrétní projekty.
Návrh chystaného skateparku v zambijském městě Mongu
Návrh chystaného skateparku v zambijském městě Mongu | Foto: Skate World Better

Zambie: Skatepark jako centrum dění

Ve městě Mongu na západě Zambie by měl příští rok vyrůst skatepark. Usiluje o to nezisková organizace Skate World Better, kterou v roce založila trojice bývalých studentů afrických studií. Jak ale zdůrazňuje jeden ze zakladatelů Martin Loužecký, prostor má nabídnout širší kulturní využití, nejen jízdu "na prkně".

"Naším cílem je vybudovat skatepark, který samozřejmě umožní tamní mládeži jezdit tam na skateboardech nebo na kolech, ale zároveň tím vytváříme platformu pro doslova jakoukoliv aktivitu, kterou si kdo vymyslí a rád by ji ve skateparku provozoval," řekl Loužecký.

"Už při stavbě na veškerý tento potenciál myslíme, snažíme se vytvořit vyšší překážky, na které bude možné něco promítat. Překážky stavíme tak, aby někde vznikl prostor pro případné budoucí přednášky, pódium a podobně," doplnil. 

  • Nezisková organizace Skate World Better navíc stejné projekty již realizovala v jiných zemích, například v Mosambiku, kde tak načerpala inspiraci i zkušenosti. Mimo provozování skateboardingu se místo uchytilo třeba jako molo pro módní přehlídky, parket pro hodiny tance nebo jako prostor pro pořádání vzdělávacích kurzů, jak je v plánu i v Zambii.
 

Právě se děje

Další zprávy