Říp, sokol, lev či rašín. O název nové měny ČSR se vedly spory, favoritem byl frank

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
16. 2. 2019 13:20
Nový stát potřebuje nové peníze. A tak se hned v prvních dnech samostatného státu v roce 1918 začala připravovat československá měna. Do dvaceti let získala významné místo mezi předními světovými měnami. Cesta k úspěchu nové měny však byla složitá a jako první zádrhel se ukázalo už hledání názvu, který by vyhovoval všem.
Peníze takzvané první republiky
Peníze takzvané první republiky | Foto: ČNB

Konečně československé koruny

Kolkování prvních bankovek nového státu začalo 3. března 1919 a trvalo v českých zemích do 8. března, na Slovensku do 12. března.

V ty dny začali lidé chodit do jednotlivých středisek a vyměňovali si své peníze za ty okolkované. A to tak, že pokud měli 200 korun, dostali stokorunovou okolkovanou bankovku nebo kolek k nalepení na svou stokorunovou bankovku a za druhou stokorunu bon - vkladní list, tedy zápis, že jde o nucený vklad. O ten nepřišli, měli ho uložený ve státní kase, ze které se vklady postupně uvolňovaly.

  • Za tuto výměnu lidé zaplatili poplatek jednu korunu.

Po okolkování bankovek se správy nové měny ujal Bankovní úřad ministerstva financí, který až do roku 1926 plnil úlohu cedulové banky, která měla monopol na emise bankovek.

Jedním z jejích důležitých úkolů byla právě emise nových československých platidel místo těch okolkovaných. Úřad nakonec vydal za dobu své existence státovky znějící na československé koruny, a to ve dvou emisích.

 

Právě se děje

Další zprávy