Česká národní banka na Hradě zahájila oslavy 100 let koruny, přišli i Klaus či Duka

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2019 22:08
Slavnostním večerem ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.
Guvernér ČNB Jiří Rusnok při projevu na Pražském hradě na galavečeru České národní banky "100 let české koruny". Přihlíží moderátorka večera Světlana Witowská.
Guvernér ČNB Jiří Rusnok při projevu na Pražském hradě na galavečeru České národní banky "100 let české koruny". Přihlíží moderátorka večera Světlana Witowská. | Foto: ČTK

Guvernér ČNB Jiří Rusnok při zahájení oslav připomněl, že vznik vlastní měny byl v roce 1919 jedním z prvních počinů samostatné Československé republiky.

V projevu připomněl historický vývoj československé a české měny i dva důležité ekonomy z počátku československého státu, ministry financí Aloise Rašína a Karla Engliše.

Do Španělského sálu přišli také bývalý prezident Václav Klaus, vedení České národní banky a Národní banky Slovenska nebo kardinál Dominik Duka.

Zeman v projevu připomněl otázku měnové intervence ČNB, proti níž měl dříve výhrady. Řekl, že i nadále má na tuto akci kritický názor. Poznamenal, že po jejím ukončení očekával, stejně jako řada ekonomů, posilování koruny, což se podle něj z nejasných příčin nestalo. Zmínil se také o vstupu ČR do eurozóny.

"Usilujme daleko spíše o to, abychom měli stabilní a zdravou ekonomiku. A jaká bude naše měnová jednotka, je z tohoto hlediska méně důležité. Omlouvám se všem fanatikům české koruny, že jsem je svým kacířstvím trochu rozčílil," zakončil Zeman projev.

Během večera byla symbolicky pokřtěna zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů korun, kterou ČNB nechala vyrobit jako symbol oslav. Podle Rusnoka je výročí 100 let měny mimořádná událost, která si zaslouží pomník. Tím má být právě unikátní mince.

Minci vážící 130 kilogramů v nominální hodnotě 100 milionů korun uvidí od 1. února 2019 návštěvníci výstavy v Císařské konírně. Je druhá největší na světě.
Minci vážící 130 kilogramů v nominální hodnotě 100 milionů korun uvidí od 1. února 2019 návštěvníci výstavy v Císařské konírně. Je druhá největší na světě. | Foto: ČTK

Pokřtěna také byla první pamětní bankovka, kterou ČNB vydala. Má nominální hodnotu 100 korun a je na ní vyobrazen mimo jiné Rašín. Křtu se zúčastnila i jeho pravnučka Karolina Breitenmoser-Stransky. Pokřtění se dočkala i kniha Vladimíra Tomšíka 100 let česko-slovenské koruny.

Vývoj české a československé koruny připomíná výstava, která bude na Pražském hradě veřejnosti otevřena od pátku. V expozici je i obří stomilionová mince.

Emise mincí a bankovek ke 100. výročí česko-slovenské koruny

30. ledna 2019

Dvacky - tři mince s nominální hodnotou 20 Kč nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu - prvního ministra financí Aloise Rašína,  jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Od každého motivu je vydáno 200 tisíc kusů.  Navazují na úspěšnou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. 

Stokoruna - oběžná bankovka o nominální hodnotě 100 Kč, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Tento tzv. přítisk je umístěn na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny. Jsou vydává v množství 200 tisíc kusů.

31. ledna 2019

Pamětní stovka - poprvé v historii vydá národní banka také pamětní bankovku s názvem Budování československé měny, připomínající osobnost prvního československého ministra financí Aloise Rašína. Bankovka se nedá pořídit na pracovištích ČNB, nabídnou jí smluvní partneři banky pro prodej sběratelského materiálu. Její cena je stanovena na jeden tisíc korun.

100 milionová mince - Nebude sice k mání, ale k vidění ano. Vysokohmotnostní mince v nominální hodnotě 100 milionů korun z ryzího zlata má průměr 53,5 cm a váží 130 kg. Jedná se o druhou největší minci světa. Lidé si ji budou moci prohlédnout od 1. února do 28. dubna na výstavě 100 let česko-slovenské koruny v Císařské konírně Pražského hradu.

5. března a 10. dubna 2019

10 tisícová mince - 5. března 2019 bude v prodeji mince v nominální hodnotě 10 000 Kč s názvem Zavedení československé měny. 

Bimetalová mince - má nominální hodnotu dva tisíce korun. Mince ponese zlatou inlej s replikou československé korunové mince z roku 1922 ve stříbrném korpusu. Připomene vznik koruny coby peněžní jednotky nového státu. Podle guvernéra Rusnoka jde o druhou takovou minci v novodobé historii státu a v prodeji bude sedm tisíc kusů od 10. dubna. 

3. července 2019

Pětistovka - Na červenec 2019 připadne další důležité datum, a to 100 let od zahájení vydávání československých platidel. K tomuto výročí banka vydá pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 500 korun.

Zdroj: Kateřina Hovorková
 

Právě se děje

Další zprávy