Hromada mrtvol na pětistovku neprošla. Podívejte se na kuriozity z dějin české koruny

Hromada mrtvol na pětistovku neprošla. Podívejte se na kuriozity z dějin české koruny
V Císařské konírně Pražského hradu začala výstava s názvem 100 let česko-slovenské koruny. Připomíná významné výročí naší měny i to, jakým bouřlivým vývojem si prošla. Návštěvníci uvidí řadu zajímavých exponátů, například minci vážící 130 kilogramů v nominální hodnotě 100 milionů korun. Je druhá největší na světě. Po konci výstavy bude uložena v trezoru České národní banky a de facto se dá považovat za součást státního zlatého pokladu.
Výstavu 100 let česko-slovenské koruny slavnostně zahájil guvernér České národní banky Jiří Rusnok. "Na této výstavě je celá řada mimořádně zajímavých a cenných exponátů, které odrážejí někdy dramatickou historii naší měny. A je také odrazem vývoje českého výtvarného umění," uvedl guvernér Rusnok.
Česko-slovenská koruna vznikla okolkováním bankovek rakousko-uherské měny a už v průběhu svých prvních dvaceti let existence si získala významné místo mezi předními světovými měnami.
Vznik česko-slovenské koruny vůbec nebyl jednoduchou záležitostí, připomněl jeden z kurátorů výstavy Jakub Kunert. "To je vidět z toho, že 28. října 1918 vznikla Československá republika, ale teprve až 25. února 1919 vznikla česko-slovenská měna."
Foto: Kateřina Hovorková
Kateřina Hovorková Jakub Plíhal Kateřina Hovorková, Jakub Plíhal
Aktualizováno 4. 2. 2019 16:20
V Císařské konírně Pražského hradu začala výstava s názvem 100 let česko-slovenské koruny. Připomíná významné výročí naší měny i to, jakým bouřlivým vývojem si prošla. Návštěvníci uvidí řadu zajímavých exponátů. Děti se zabaví pracovními listy. Podívejte se na některé z exponátů v naší fotogalerii.
 

Právě se děje

Další zprávy