Řecko má nůž na krku. Co se stane, když se postaví Evropě

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 2. 2015 11:00
Deset odpovědí na otázky kolem řeckého dluhu a budoucnosti eurozóny.

Ochromil by odchod Řecka eurozónu?

Foto: Thinkstock

Případný státní bankrot Řecka a jeho odchod z eurozóny by pro zbytek měnové unie pravděpodobně neznamenal podstatnější problém a eurozóna by si s tím dokázala poradit. Alespoň podle Moritze Kraemera, který v přední mezinárodní ratingové agentuře Standard and Poor's řídí oddělení státních ratingů.

"Panika na trzích nepřeskočila na další země, které se dříve dostaly rovněž do dluhové krize. Riziko nákazy se aktuálně nejeví tak velké," řekl Kraemer německému finančnímu listu Börsen-Zeitung. "Řecká ekonomika je velmi slabá a její propojení se zbytkem eurozóny je malé," dodal zástupce S&P.

Kraemer zdůraznil, že odchod z eurozóny bude ničivý v prvé řadě pro Řecko. To je totiž závislejší na dovozu více než kterákoli jiná země eura a nebylo by schopno vlastní měnou platit všechno, co nutně potřebuje, mimo jiné energii, léky a potraviny.

"Riziko pro eurozónu není takové, jaké bylo na počátku desetiletí," domnívá se také ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Pravděpodobnost, že by se řecká "nákaza" přelila do dalších ohrožených zemí, je už nižší. Irsko nebo Portugalsko jsou na tom výrazně lépe než tehdy, dokonce i Španělsku se podle posledních čísel docela daří, říká.

Problém by mohl paradoxně nastat až v případě, že by se Řecku začalo po odchodu z eurozóny a několika měsících chaosu ekonomicky dařit. "To by mohlo motivovat jiné země, především Španělsko, k tomu, aby Řecko následovaly," varuje Boros.

 

Právě se děje

Další zprávy