Hlavně šetřit. Průzkum ukázal, jak hospodaří Češi v době krize a jak vidí budoucnost

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 4. 2020 6:15
Tým sociologa Daniela Prokopa sledoval dopad koronavirové krize na české domácnosti a to, jak na nečekané problémy reagují. Půlce domácností klesl příjem a 28 procent dotazovaných se obává o ztrátu práce, zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí již má problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. Podívejte se na výsledky průzkumu podrobněji.
Foto: PAQ Research

Změna intenzity práce

Přestože statistiky nezaměstnanosti zatím krizi nezachycují, mění se už samotná intenzita toho, jak lidé pracují. Méně než 10 hodin týdně před propuknutím krize pracovalo jen pět procent lidí. O pár týdnů později se jednalo již o zhruba čtvrtinu pracovně aktivních lidí. 

Skupina těch, kteří práci ztratili, přerušili nebo pracují maximálně 20 hodin týdně, dosáhla už 34 procent.

Skupinu s poklesem pracovní aktivity tvoří podle sociologa Prokopa tři typy lidí. První jsou ti, kteří nějak přišli o práci i výdělek. Jedná se zejména o živnostníky nebo pracující na dohodu o provedení práce. "Těm musí stát pomoci, aby se nepropadli do zadlužení," říká Prokop.

Další množinu představují zaměstnanci, kteří úvazek ještě mají, ale nepracují. "Část firem totiž přišla o zakázky. V těchto případech je zase třeba pomoci firmám, aby nemusely propouštět," tvrdí sociolog.

Poslední zasaženou skupinou jsou chudé domácnosti nebo samoživitelky. Těm ani přechod na ošetřovné nemusí stačit k pokrytí výdajů. Snížení příjmů může mít pro ně významné důsledky do budoucna, neboť jim často chybí finanční rezervy.

 

Právě se děje

Další zprávy