Hlavně šetřit. Průzkum ukázal, jak hospodaří Češi v době krize a jak vidí budoucnost

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 4. 2020 6:15
Tým sociologa Daniela Prokopa sledoval dopad koronavirové krize na české domácnosti a to, jak na nečekané problémy reagují. Půlce domácností klesl příjem a 28 procent dotazovaných se obává o ztrátu práce, zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí již má problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. Podívejte se na výsledky průzkumu podrobněji.
Foto: PAQ Research

Snížení příjmů domácnosti v době krize

Na ekonomický náraz se už intenzivně připravuje většina obyvatel. Snížení příjmů v období od 16. 3. do 29. 3. přiznala více než polovina z nich. Každá šestá domácnost pak už má vážný problém, protože přišla o více než polovinu příjmů. 

Problematické je, že pokles příjmů na polovinu či méně zaznamenalo 27 procent lidí, jejichž domácnost byla podle příjmů pod hranicí chudoby (příjem domácnosti pod 60 % mediánu, jedná se o příjem zjišťovaný před krizí, pozn. red.). U nich může mít výpadek příjmů závažné důsledky. 

"Část lidí to ještě nemá do detailu spočítané a jsou před výplatou. Na velkém propadu se mohou u některých lidí podílet i výpadky v platbě výživného. Tak hluboko náš výzkum nejde - ale stát by to myslím měl zkoumat a analyzovat," míní sociolog Prokop.

Nejvíce jsou postiženy rodiny živnostníků a také domácnosti, které se už před krizí nacházely pod hranicí chudoby (29 procent). Do ohrožené skupiny mohou podle sociologů patřit i lidé, kteří měli nestabilní typy práce (DPP, platby na ruku) nebo jsou závislí na dalších příjmech (z pronájmů, čekají na výplaty ošetřovného apod.). 

Naopak zhruba u čtvrtiny domácností (23 procent) tento výpadek zatím nebyl zásadní - jejich příjmy poklesly, ale drží se na více než 70 procentech standardních příjmů před krizí.

 

Právě se děje

Další zprávy