Hlavně šetřit. Průzkum ukázal, jak hospodaří Češi v době krize a jak vidí budoucnost

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 4. 2020 6:15
Tým sociologa Daniela Prokopa sledoval dopad koronavirové krize na české domácnosti a to, jak na nečekané problémy reagují. Půlce domácností klesl příjem a 28 procent dotazovaných se obává o ztrátu práce, zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí již má problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. Podívejte se na výsledky průzkumu podrobněji.
Foto: PAQ Research

Obava ze ztráty práce

Dvacet osm procent lidí se do jisté míry ("velmi silně" nebo "poměrně silně") obává ztráty práce. Výrazněji přitom OSVČ než zaměstnanci. Ohroženi jsou také lidé s nižší kvalifikací.

Největší obavy panují v oblasti obchodu a služeb (37 procent), na kterou opatření proti šíření koronaviru dopadla nejsilněji a vztahují se na ni zákazy nebo omezení v provozovnách.

Zasažen je také průmysl a zemědělství - ztráty zaměstnání se zde obává 28 procent lidí z těchto segmentů, ačkoli reálně zde ještě k velkým propuštěním nedocházelo. 

Průmysl se totiž v Česku z hlediska hrubé přidané hodnoty (HPH - výsledek rozdílu mezi celkovou produkcí zboží a služeb na jedné straně a spotřebou na straně druhé, pozn. red.) podílí téměř ze čtvrtiny (23,7 procenta) a obstarává živobytí až pro 23 procent pracujících. 

 

Právě se děje

Další zprávy