Hlavně šetřit. Průzkum ukázal, jak hospodaří Češi v době krize a jak vidí budoucnost

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 4. 2020 6:15
Tým sociologa Daniela Prokopa sledoval dopad koronavirové krize na české domácnosti a to, jak na nečekané problémy reagují. Půlce domácností klesl příjem a 28 procent dotazovaných se obává o ztrátu práce, zejména v segmentu obchodu a služeb. Šestina lidí již má problém splácet své pravidelné výdaje, a dokonce zvažuje půjčku či prodej majetku. Podívejte se na výsledky průzkumu podrobněji.
Foto: PAQ Research

Ztráta práce

Okolo pěti procent lidí, kteří byli před pandemií pracovně aktivní, v posledních týdnech března ztratili práci. V menší míře se může jednat o ztrátu zaměstnání, včetně těch, které se teprve projeví v evidenci. Zdroje příjmů však ve větší míře ztratily OSVČ, tedy osoby samostatně výdělečně činné - živnostníci a lidé pracující ve službách, často i personál restaurací, který nemá klasický zaměstnanecký poměr. 

Živnostníci budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 000 korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Podle sociologa Daniela Prokopa si ale do budoucna lze také představit systém se zpětným vyhodnocením nárokovosti. Tak aby pomoc z veřejných zdrojů nedostávali ti, kteří ji nepotřebují.

"Například že se samostatně výdělečně činným, kterým jen krátkodobě poklesl příjem a nakonec dosáhnou za rok 2020 vysokých zisků, přičte pomoc příští rok k odvodům. Což je řešení, které by kombinovalo rychlost se zacílením," říká pro Aktuálně.cz sociolog Prokop.

O práci častěji přišli lidé z domácností, které byly už před epidemií pod hranicí příjmové chudoby. Ohrožené jsou také samoživitelky, které se nejčastěji (46 procent) potýkají s výrazně nižší pracovní dobou, mnohdy na méně než 50 procent původního rozsahu. Zčásti je to kvůli přechodu na ošetřovné. 

Na následujících kartách najdete další výsledky původního sociologického průzkumu Život během pandemie, na kterém společnost PAQ Research spolupracovala s think-tankem IDEA. V rámci projektu se výzkumníci každé dva týdny ptají vzorku 2639 stejných lidí, jak se mění jejich zaměstnání či příjem domácnosti, ve které žijí.

 

Právě se děje

Další zprávy