Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Jak může vláda pomoci lidem s účty za energie?

Vláda lidem se zdražováním energií uleví pomocí dvou nástrojů - příspěvkem na bydlení a úsporným tarifem, jehož konkrétní podobu ve středu představila. 

Průměrná výše podpory u tarifu se má podle premiéra Petra Fialy (ODS) pohybovat kolem 15 tisíc korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba čtyři tisíce korun.

  • Podle odborníků by ale mohla další opatření spočívat například ve zvýšení přídavků na děti, navýšení slev na ně nebo převedení daňové slevy na poplatníka do bonusu. "Případné plošné opatření může spočívat ve zvýšení štědrosti úsporného tarifu. Podle mého názoru by se měl postupně upravovat tak, aby přestal pomáhat nejbohatším a více podpořil sociálně nejslabší a střední třídu," domnívá se analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Také podle Gavora je současná podoba tarifu nevyhovující. "Tržní ceny vystoupaly již tak vysoko, že opravdu hrozí sociální neklid. Úsporný tarif to zdaleka nevyřeší, protože tato pomoc zkrátka není dostatečná. V současné situaci by vláda měla domácnostem i podnikatelům pomoci více, než zatím předvádí," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy