Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Je teď větší problém elektřina, nebo plyn?

Co se týče hrozby fyzického nedostatku, pak je bezpochyby horší situace se zemním plynem. Jak už totiž bylo řečeno, v Evropě přetrvávají obavy, že Rusko zavře kohouty a plyn sem přestane téct.

  • V případě elektřiny naopak existuje naděje, že se ceny aspoň trochu zklidní. "U elektřiny je nyní velmi oslabená nabídka, to ale může pominout," domnívá se Gavor. Podle něj se postupně vrátí do normálu i výkon elektráren ve Francii. Pomoci může také krok německé vlády, která zřejmě kvůli energetické krizi neodstaví své poslední tři jaderné elektrárny.

Expert ale připomíná, že část elektřiny se vyrábí právě z plynu. Drahý zemní plyn tedy komplikuje situaci na celém energetickém trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy