Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Jak zasáhne současné zdražování elektřiny domácnosti?

Podle odborníků pocítí domácnosti dražší elektřinu na burze se zpožděním. Rozhodující bude, zda mají na platby energií fixaci a jak dlouhou. Záležet bude i na tom, jakým způsobem jejich dodavatel elektřinu nakupuje. Energetický regulační úřad například opakovaně varoval před takzvanými spotovými cenami, které kopírují právě ty velkoobchodní na burzách.

Obecně ale podle odborníků není vývoj cen pro maloodběratele tolik dynamický. "Podobně to platí pro velkoodběratele, kteří mají delší kontrakt s fixovanou cenou," podotýká dále Macenauer.

  • Cena elektřiny ovšem podle něj poroste na několikanásobky a na této úrovni zůstane několik let, byť s postupně klesajícím trendem.
 

Právě se děje

Další zprávy