Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Pomůže mimořádné zdanění energetických firem?

Vláda rovněž už několik týdnů uvažuje o tom, že na energetické firmy, které těží ze zvyšování cen energií, uvalí speciální daň. Peníze by pak mohly jít domácnostem na pomoc s raketovým růstem cen. Stejně stát zvažuje zdanit i banky, které zase profitují z rostoucích úrokových sazeb.

Oslovení experti přitom mají za to, že zdanění energetických firem by bylo lepší a 'čistší' řešení než zastropování cen. "Navíc se dá provést relativně rychle. Jde sice o nástroj, který narušuje investiční prostředí a nese s sebou i další negativa, ale řada jiných států k němu již přistoupila," říká k myšlence Gavor.

Příští týden bude vláda jednat o dani s Národní ekonomickou radou vlády. "Aby takzvaná windfall tax plnila svůj účel, musí být skutečně precizně definována tak, aby zasahovala výhradně ty zisky, které nebylo možné realisticky nikdy předpokládat," uvedl již dříve analytik Hradil.

Banky i energetické společnosti za první pololetí evidovaly výrazný nárůst zisků. České firmy platí ve většině případů 19procentní daň z příjmů, výběr daně z příjmu právnických osob v roce 2021 meziročně stoupl o 20,8 miliardy na 129,1 miliardy korun.

Letos v květnu zavedla mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností britská vláda. Získané peníze chce poskytnout nejchudším domácnostem formou jednorázového příspěvku.

Mimořádné zdanění, které se týká bankovního sektoru, pojišťoven, energetiky i letecké dopravy, oznámilo v květnu i Maďarsko. Opatření má platit v letošním a příštím roce. Také Španělsko v letech 2023 a 2024 mimořádně zdaní energetické firmy a banky.

 

Právě se děje

Další zprávy