Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Zařízení na zpracování ropy a plynu s potrubními ventily.
Zařízení na zpracování ropy a plynu s potrubními ventily. | Foto: Shutterstock

Cena plynu bývala navázaná na ropu. Je to tak i u cen elektřiny?

Cena zemního plynu dříve velmi pevně kopírovala zdražování, či zlevňování ropy. Jednoduše proto, že plyn se cenil podle ropných produktů. Cenový vývoj obou komodit spolu úzce souvisí dodnes, ale ne už tak pevně.

Podle Macenauera je vazba ceny plynu na ropu v převážné většině případů již poměrně dávnou minulostí. "Od období výrazně nízké ceny plynu, kterého jsme byli svědky před několika lety, se od takzvaných olejových vzorců (stanovení ceny plynu podle ceny ropných produktů - pozn. red.) upustilo," potvrzuje.

Dnes už tak cenu určuje samostatný trh. "A to včetně dlouhodobých kontraktů," doplňuje Macenauer. A stejně tak není v současnosti na žádnou komoditu vázaná ani cena elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy