Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Proč Česko kupuje na burze drahou elektřinu, když ji levně vyrábí?

V Česku je dominantním výrobcem elektřiny polostátní společnost ČEZ, která většinu této komodity prodává českým obchodníkům. Jenže cenu určuje nabídka a poptávka, nikoliv výrobní náklady, upozorňují experti.

  • "Burza je v podstatě jenom nástroj, kde se střetává nabídka a poptávka a kde se určuje rovnovážná cena," vysvětluje analytik ENA Jiří Gavor. Platí přitom, že nedostatek produktu žene cenu nahoru. Naopak pokles poptávky a dostatek nabídky jej zlevňuje.

"Není to tedy tak, že Česko posílá do zahraničí levnou elektřinu, kterou si zpátky kupuje za drahé peníze. ČEZ asi 90 procent elektřiny prodává českým obchodníkům na přímo, ale s indexací cen, které se tvoří na burze," vysvětluje ve stručnosti Gavor.

 

Právě se děje

Další zprávy