Krize ověřuje, zda mají obchodní centra vůbec smysl. Čtyři nejhorší bojují o přežití

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
6. 8. 2020 7:04
Nákupním centrům se v posledních letech nebývale dařilo. Pak ovšem přišla koronavirová krize, srazila je na kolena a jejich místo bleskově obsadily e-shopy. Nicméně tradiční "nákupáky" mají podle expertů stále šanci, jen se musí zkusit zaměřit novým směrem. Analýza Aktuálně.cz však ukazuje i čtyři odstrašující případy. Centra, která měla problémy už před krizí, totiž nyní bojují o existenci.
Obchodní centrum Šestka.
Obchodní centrum Šestka. | Foto: OC Šestka

OC Šestka bojuje s omezením letů

Další centrum, jež má s návštěvností dlouhodobé problémy, se nachází nedaleko pražského letiště. OC Šestka od ledna 2018 vlastní Roman Pilíšek se společníky. V minulém roce se vedení rozhodlo investovat do modernizace obchodních prostor zhruba 100 milionů korun. Počet návštěvníků pak údajně meziročně stoupl o pětinu a tržby se zdvojnásobily.

Ačkoliv se návštěvnost v době stavu nouze i po znovuotevření snížila, za červen hlásí OC Šestka hodnoty s poklesem jen 10 procent oproti loňskému roku. Na zvýšení návštěvnosti se podle vedení také podílí částečné obnovení provozu letiště.

Ředitelka centra Michaela Němcová odmítá, že by se centrum potýkalo s problémy.

"Letos naopak evidujeme v meziročním porovnání 20 procentní nárůst v návštěvnosti. Stávající naplněnost centra je 98 procent a celková návštěvnost je téměř 4 miliony ročně," tvrdí.

"K našemu překvapení jsme v některých letních dnech dokonce překročili hodnoty loňského roku. Jedním z důvodů je také fakt, že pronajímatel během stavu nouze investoval nemalé částky do marketingu a komunikace, která ujišťovala zákazníky o bezpečném návratu," uvádějí ředitel pronájmu OC Šestka Peter Fazekaš a ředitelka centra Michaela Němcová.

"Lidé se velkých center bojí"

Podle nich mohou centra na periferii a v širším okolí velkých měst s velkou spádovostí profitovat z poklesu návštěvnosti velkých center, kterým se lidé začali vyhýbat ze strachu z kumulace ve velkých prostorách. 

Bezprostředně po uzavření obchodního centra dle nařízení vlády ukončili podle nich provoz dva nájemci. "Oproti tomu jsme ale v průběhu stavu nouze podepsali šest nových nájemních smluv. V plánech na příští rok je otevření fitness a dvou velkometrážních jednotek s módou," říká Fazekaš s Němcovou.

 

Právě se děje

Další zprávy