Obchodní řetězce dají desítky milionů na odměny. Ocení práci v obtížné situaci

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2020 14:48
Obchodní řetězce vyplatí zaměstnancům mimořádné odměny. Kaufland například dá zaměstnancům v březnové výplatě za práci v současných mimořádných podmínkách až 4000 korun hrubého navíc, odměny se vztahují na provozní pracovníky v prodejnách, logistických centrech i masozávodě.
Dezinfekce nákupních vozíku prodejny Kaufland v Karviné kvůli šířícímu se koronaviru
Dezinfekce nákupních vozíku prodejny Kaufland v Karviné kvůli šířícímu se koronaviru | Foto: ČTK

Kaufland do březnové odměny investuje 50 milionů korun, sdělila mluvčí společnosti Renata Maierl. Mimořádný bonus dostanou také zaměstnanci Albertu, Lidlu a ještě před Velikonocemi slibuje svým pracovníkům vyplatit odměnu i Tesco.

Kaufland zároveň rozhodl, že kmenoví zaměstnanci starší 65 let coby riziková skupina nákazy novým typem koronaviru mohou zůstat po nezbytně nutnou dobu doma. Dostanou přitom plnou náhradu mzdy, doplnila Maierl.

Březnovou výplatu s bonusem až 4000 korun dostanou také pracovníci prodejen a logistických center řetězce Lidl. Odměna bude záviset na počtu odpracovaných hodin. Lidl do mimořádných bonusů investuje přes 37 milionů korun.

Odměny přichystal dále řetězec Albert. "Jako poděkování našim kolegům v prodejnách jsme připravili speciální bonus po dobu krize ve výši 3000 korun. Bonus dostanou i pracovníci na distribučních centrech. Celkově to bude znamenat navýšení mzdových nákladů o 45 milionů korun," řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Finanční bonus dostanou také zaměstnanci prodejen a distribučních center společnosti Tesco. "Bonus bude vyplacen ještě před Velikonocemi a jeho výše bude úměrná počtu odpracovaných hodin v březnu a následně i v dubnu," uvedl výkonný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič.

Kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru mají obchodní řetězce povinnost pravidelně dezinfikovat madla košíků a vozíků, pokladní pásy a další plochy v obchodech. Zákazníkům musejí být zároveň u vstupu do prodejen k dispozici jednorázové rukavice nebo jiná ochranná pomůcka, například igelitový sáček. Rukavice by měly být také pravidelně doplňovány především u pečiva, obchodníci je dávají k dispozici rovněž u ovoce a zeleniny. V některých řetězcích je k dispozici pro zákazníky i dezinfekce na ruce.

V ČR od 12. března platí kvůli koronaviru nouzový stav, od 14. března je uzavřena většina obchodů s výjimkou například potravin, drogérií, lékáren, optik či čerpacích stanic. Opatření týkající se maloobchodního prodeje je platné do 1. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy