Krize ověřuje, zda mají obchodní centra vůbec smysl. Čtyři nejhorší bojují o přežití

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
6. 8. 2020 7:04
Nákupním centrům se v posledních letech nebývale dařilo. Pak ovšem přišla koronavirová krize, srazila je na kolena a jejich místo bleskově obsadily e-shopy. Nicméně tradiční "nákupáky" mají podle expertů stále šanci, jen se musí zkusit zaměřit novým směrem. Analýza Aktuálně.cz však ukazuje i čtyři odstrašující případy. Centra, která měla problémy už před krizí, totiž nyní bojují o existenci.
Češi dohánějí nákupy. Obchody je lákají na slevy
Češi dohánějí nákupy. Obchody je lákají na slevy | Foto: Aktuálně.cz

Nájemníci chtějí slevy, zatím však neodchází

Koronavirová opatření dopadla na nákupní centra obzvláště tvrdě. Podle nařízení vlády směly být v centrech od 14. března do 11. května otevřeny pouze potraviny, drogerie a lékárny.

Obchody na to reagovaly logicky: po majitelích center žádají slevy na nájmu, jelikož si na něj nemohly vydělat.

"Po znovuotevření obchodních center vnímáme žádosti ze strany nájemců na úpravu výše nájemného formou slevy na nájemném na přechodnou dobu nebo s platností do konce roku. Pronajímatelé vyčkávají na ekonomické výsledky, kterých budou prodejci dosahovat, než se rozhodnou pro další postup," popisuje vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor v CBRE Milan Mašša.

Negativní scénáře se nenaplnily

Podle Mašši tvoří případy, kdy nájemci ukončili prodej, spíše výjimky. "Negativní scénáře, které předpokládaly, že až třetina nájemců po karanténě znovu neotevře, se nepotvrdily. Sledujeme, že se jedná spíše o jednotky obchodů. Nájemci přesto vyčkávají s další expanzí. Je tudíž důležité zvážit podporu nájemců, kteří balancují na hraně, protože za ně bude časově náročnější najít náhradu," vysvětluje.

Dobrou zprávou pro obchodníky je, že obavy z koronaviru už v Česku opadly. Podle průzkumu společnosti SSI Group vyráží za nákupy do obchodních center zcela beze strachu již 53 procent lidí. 37 procent se návštěv obává trochu a pouze desetina dotázaných má stále z potenciální nákazy v obchodních centrech strach. 

 

Právě se děje

Další zprávy