Nový jízdní řád: Projděte si změny, které vás čekají při cestování s Českými drahami i soukromníky

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
Aktualizováno 9. 12. 2017 16:00
V noci ze sobotu na neděli začal platit nový jízdní řád na železnici. Projděte si hlavní novinky a změny, které vás od 10. prosince čekají při cestování s Českými drahami i jejich konkurenty.

Pendolino (Cheb, Plzeň) Praha - Ostrava (Bohumín, Košice)

Foto: Aktuálně.cz

Pro všechny spoje oběma směry bude nově zavedena zastávka Praha-Libeň, cestovní čas mezi Prahou hl. n. a Ostravou-Svinovem se přesto nezmění a zůstane dvě hodiny a 53 minut.

Přímý odpolední spoj Ostrava-Cheb pojede přibližně o dvě hodiny později, Ostrava hl. n. (15:17) - Praha hl. n. (18:33) - Cheb (21:17).

V úseku Praha-Plzeň budou Pendolina nově bez povinné rezervace, cestující tedy ušetří (obvykle) 35 korun za místenku. V úseku Plzeň - Cheb (Františkovy Lázně) mohli cestující jezdit bez místenky už nyní. Pendolina mezi Prahou a Chebem budou nově v takzvaném taktu a stanou se součástí Západního expresu (pravidelný spoj každou hodinu mezi Prahou a Plzní).

Bonusy mezi Prahou a Chebem v první třídě klesnou ze standardu SuperCity na InterCity, takže cestující dostanou "jen" balenou vodu a denní tisk (dosud byla v ceně i káva, sekt či bageta nebo sendvič). Vodu a denní tisk zde dosud dostávali i cestující v povinně místenkové druhé třídě.

 

Právě se děje

Další zprávy