Fastfoody v USA řeší nedostatek pracovní síly. McDonald’s platí lidem jen za pohovor

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
24. 4. 2021 16:40
Některým řetězcům rychlého občerstvení ve Spojených státech, jako je McDonald’s nebo Taco Bell, chybí pracovníci. Na vině je podle nich hlavně stimulační balík na podporu ekonomiky zasažené koronavirem, který minulý měsíc podepsal prezident USA Joe Biden. Firmy tvrdí, že je pro lidi bez práce v rámci balíčku výhodnější pobírat dávky v nezaměstnanosti než pracovat. Důvody jsou ovšem i jinde.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Jedna z franšíz amerického fastfoodového gigantu McDonald’s se například před několika dny nechala pro server Business Insider slyšet, že pro zákazníky nemůže znovuotevřít jídelnu - přestože koronavirové restrikce opět povolily - protože postrádá pracovní sílu.

Bussiness Insider mluvil o situaci v řetězcích McDonald’s, Taco Bell, Subway nebo třeba Dunkin' Donuts. Některé restaurace kvůli nedostatku zaměstnanců zkracují otevírací dobu, jinde pracovníci dostávají směny navíc. Podle Amerického statistického úřadu působilo letos v březnu v pohostinství o 1,2 milionu lidí méně než loni ve stejném období. 

Některé pobočky McDonald’s na Floridě teď dokonce lidem nabízí padesát dolarů (v přepočtu tisíc korun) jenom za to, že dorazí na pracovní pohovor. Ani finanční ohodnocení za pouhou účast na pohovoru ale restauracím zatím mnoho nových pracovníků nepřineslo.

Blake Casper, který restaurace vlastní, uvedl, že lidé slyší spíše na podpisové bonusy - tedy peníze, které daná společnost nabízí potenciálnímu zaměstnanci jako motivaci ke vstupu do firmy, nebo možnost ucházet se o místo pouze skrze textové zprávy, nikoliv osobně.

Casper doufá, že by mohlo pomoct také navýšení nástupního platu ze stávajících dvanácti dolarů na třináct. Minimální mzda na Floridě se rovná patnácti dolarům. Někteří manažeři poboček McDonald's také uvedli, že mají problém s tím, že se u nich o práci hlásí pouze teenageři. 

Také v USA ale pandemie proměnila trh práce a řada dnes už bývalých pracovníků gastronomie se stihla uchytit jinde. Alespoň si to myslí Andy Wiederhorn, výkonný ředitel společnosti FAT Brands, která ve Spojených státech provozuje devět gastronomických podniků. Wiederhorn nedostatek pracovníků v pohostinství popisuje jako "naprostou noční můru".

A jako řada jeho kolegů i on kromě jiných faktorů viní vládní balíček na podporu ekonomiky. Ústředním bodem finančního balíku jsou jednorázové šeky na 1400 dolarů (přes 30 tisíc korun) pro většinu Američanů a rozšiřuje je také týdenní peněžní pomoc pro nezaměstnané. 

Restaurace navíc může v této době řada lidí vnímat jako místo, které je pro práci v koronavirové pandemii méně bezpečné. "Myslím, že roli hraje také strach. Jde o pracovníky v první linii a my se stále nacházíme uprostřed pandemie," uvedla pro Business Insider analytička švýcarské banky Credit Suisse Lauren Silbermanová.

USA, stejně jako řada dalších zemí, stále bojují s pandemií nemoci covid-19, situace je ale stabilizovaná a obavy ze "čtvrté vlny" se zatím nenaplňují. Průměrný počet nových nákaz se delší dobu drží okolo hranice 70 000 denně a úmrtí přibývají nejpomaleji od října. V těchto dnech také zdravotníci po celých USA vyočkují kolem tří milionů dávek vakcín denně.

Video: Bude to hodně bolet, levná opatření už nebudou stačit. Selhala i česká věda, říká Steiner

K nejhoršímu scénáři nedojde, každá země má pud sebezáchovy, atmosféra ve společnosti se změní, říká ekonom Jakub Steiner z univerzity v Curychu. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy