Rychlá obsluha i výhodné ceny: McDonald’s proslavil obchodník českého původu

Rychlá obsluha i výhodné ceny: McDonald’s proslavil obchodník českého původu
Než byznys s rychlým občerstvením převzal syn českých emigrantů Ray Kroc, starali se o značku její dva zakladatelé – Richard a Maurice McDonaldovi, bratři původem z Manchesteru v New Hampshiru. Na snímku z roku 1948 pózují na místě historicky první restaurace McDonald’s. Tu založili v roce 1940 v kalifornském San Bernardinu, o osm let později ale podnik prošel kompletní přeměnou a znovuotevřením.
Lidé si mohli zakoupit burgery, hranolky a mléčné shaky, popisuje v knize The restaurant: a history of eating out její autor William Sitwell.
Pohled na první restauraci - nebo spíše stánek - dnes světoznámého řetězce rychlého občerstvení. Tehdy ještě ani nebylo možné sníst si jídlo uvnitř, šlo v podstatě jen o výdejní místo.
Se značkou je neodmyslitelně spjato také logo ve formě dvou zahnutých zlatých oblouků (v anglickém originále "the golden arches"), které symbolizují písmeno M. Za návrhem stojí americký architekt Stanley Clark Meston.
Foto: McDonald's Int.
Adéla Očenášková Dan Poláček Adéla Očenášková, Dan Poláček
Aktualizováno 5. 10. 2022 9:51
V roce 1940 otevřeli bratři Richard a Maurice McDonaldovi v Kalifornii první podnik zvaný McDonald’s Bar-B-Q. Zásadní krok, který z něj udělal světoznámý řetězec rychlého občerstvení, ale přišel až o pár let později, když značku převzal syn českých emigrantů z Plzeňska Ray Kroc. Od jeho narození uplynulo tuto středu přesně 120 let.
 

Právě se děje

Další zprávy