Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Robot obchoďák

Robot RPA v ostravské huti společnosti Liberty nemá sice fyzickou postavu připomínající člověka, jedná se o speciální software, nicméně funguje jako klasický zaměstnanec. Pomáhá při správě obchodních zakázek.

  • "V praxi to funguje tak, že robot zpracovává obsah objednávky, kterou obdrží e-mailem, do excelovské tabulky a následně si sám otevře systém SAP a přihlásí se do něj. Pomocí excelovské tabulky robot nahraje založenou objednávku do systému. Nakonec pošle danému zaměstnanci e-mail, ve kterém ho informuje, že byla vytvořena objednávka," popisuje Miroslav Hýbl, ředitel pro automatizaci v Liberty.

Robot podle něj zvládne dělat práci zcela bezchybně, rychle, bez jakéhokoliv stresu či emocí a bez přestávky třeba 24 hodin sedm dní v týdnu. "Splnit jednotlivé úkoly je pro robota záležitostí jen několika málo minut, a navíc je schopen vykonávat a střídat různé druhy úkolů, což lidem někdy činí potíže. Dalo by se tedy říci, že v porovnání s lidským kolegou vykoná práci mnohem efektivněji," doplňuje Hýbl. 

Podle něj počítačoví roboti lidem pomohou přesouvat se ke kreativnější práci. "Pomůžou nám odbourat nudné a rutinní úkony, které bývají únavné a zároveň vyžadují velké soustředění," dodává manažer. 

 

Právě se děje

Další zprávy