Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Robotický barman, Cyberdog
Robotický barman, Cyberdog | Foto: Cyberdog

Barman i someliér jsou jedna ruka

Dvoupatrový Cyberdog neboli robotická vinárna v Praze v Nových Butovicích je založen na myšlence technologického pokroku 21. století. Autoři David Černý a architekt Tomáš Císař se nechali inspirovat roboty, kteří míchají drinky na zaoceánských lodích, a roboty, co míchají drinky v Las Vegas.

A tak vám tady nenalije barman nebo someliér, ale robotická ruka od Kuka Robotics. Funguje to tak, že si zapůjčíte tablet a jeho prostřednictvím si objednáte víno, případně další nápoje, ale i teplou kuchyni.

  • Robot nejdříve vyndá lahev z vinotéky a odlije přesné množství vína. Vozíková dráha pak rozváží objednané víno a další občerstvení k jednotlivým stolkům umístěným v obou patrech objektu. Platby v robotické vinárně probíhají elektronicky prostřednictvím platebních bran. Vedle toho je samozřejmě možné platit i hotově u obsluhy vinárny.

"K plusům projektu patří určitě jeho design a celkové ztvárnění. Na druhou stranu ne každému se může zamlouvat, že není obsluhován živým personálem, ale i prostřednictvím moderních technologií," uvádí Radek Polák ze společnosti Trigema, která byla investorem projektu. 

Celková cena Cyberdoga, včetně vnitřního vybavení, byla okolo 23 milionů korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy