Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Robot
Robot | Foto: Biofarma Otročín

Pomocníci na farmě

Jedna z největších farem v Česku si pořídila hned několik robotů, kteří zajišťují práci ještě před pár lety zastoupenou lidmi. 

  • Ti už se například nemusí zabývat krmením. Ve stájích totiž jezdí tři roboti, kteří krávám pravidelně přihrnují krmivo do jejich dosahu. Nahradí jednoho zaměstnance. Aby bylo zajištěno vhodné krmení pro telata, používají se krmicí automaty. Telata mají čip, jenž eviduje jejich krmné plány. Automat jim podle toho dávkuje krmení a v případě, že již dostala celou denní dávku, jim automat další krmivo už nedodá. 

Dále mají na farmě v Otročíně speciální ocasní senzory. "Jalovici se nasadí týden před otelením a má za úlohu monitorovat, zda už začal porod, případně zda probíhá, jak má. Dobytek by měl mít v období před porodem maximální klid, pracovník tak za nimi nemusí neustále chodit, zvířata kontrolovat a rušit. Namísto toho vše probíhá na dálku, k osobní přítomnosti člověka tak dochází jen v nejnutnějších případech, když senzor pošle SMS zprávu, že se něco děje," popisuje ředitel biofarmy Richard Tintěra. 

 

Právě se děje

Další zprávy