Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Robot Josef - bubeník
Robot Josef - bubeník | Foto: Floex

Trochu zvláštní hudebník

Český elektronický umělec a hudební skladatel Floex si místo skutečného bubeníka pořídil Josefa. Jedná se o koncept, kdy bicí ovládají mechanické prvky. 

"Původně měl na bicí hrát bubeník Jakub Tengler, řešili jsme ale kolizi termínů s jeho kapelou. Napadlo mě nahradit Kubu robotem, jenž se víceméně stane Kubovým avatarem. Jakub do robota nahraje svou vlastní hru na bicí, kterou Josef zreplikuje. Nepůjde však pouze o Josefa, který bude hrát na snare, ale o celý systém motory ovládaných mechanických prvků, které zahrají na skutečné akustické bicí," říká Floex.

  • Robot je víceméně loutka, takový akustický drum machine. "Adolf Lachman mu ale vymyslel vizuál, a tak si ho hodně lidi personifikuje. Je to vtipné, protože se k němu často vymezují, jako by to byl opravdu nějaký sofistikovaný reprezentant nové průmyslové revoluce. Reakce jsou často dost zábavné, Josef vzbuzuje emoce. V kapele si nás vyloženě získal, především díky své nenáročnosti, disciplinovanosti a výdrži. Jenom náš zvukař si stěžuje, že hraje potichu," dodává hudebník. 

Josef nebyl podle něj drahý. "Stačí na to selenoidové motorky, um českého kutila a ovladač driverů, který se dnes dá koupit, nicméně náš systém byl komplexnější, protože zahrnuje větší systém, originální design a máme tam řadu originálních prvků, zejména systém paliček," vysvětluje Floex.

Robota vyvíjel dva měsíce desetičlenný tým. Vytiskla ho 3D tiskárna, o jeho barevné kombinaci v hlasování rozhodli fanoušci. Floex se zvláštním bubeníkem a ještě zpěvačkou a pianistkou Sárou Vondráškovou vystupuje běžně na koncertech.

 

Právě se děje

Další zprávy