Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Pavol Krúpa
Pavol Krúpa | Foto: Libor Fojtík

Kdo je Pavol Krúpa

Na úplném začátku kauzy Arca Investments stál Pavol Krúpa, člověk s pověstí "finančního žraloka" a spekulanta. Narodil se roku 1972 v Bratislavě, kde vystudoval Ekonomickou univerzitu. V 90. letech díky kuponové privatizaci zacílil na obchodování s cennými papíry. V roce 2003 pak založil skupinu Arca.

  • Finančník Krúpa proslul byznysovou strategií, která byla založena právě na skupování oslabených firem. Bývá spojován také s řadou kontroverzních kauz.

V roce 2007 na sebe upozornil, když jeho Arca Capital Bohemia koupila od českého expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) akcie energetické společnosti Moravia Energo. Krúpa je pak prodal podnikateli Tomáši Chrenkovi. Transakce vyvolala spekulace, že Krúpa přispěl ke Grossově zbohatnutí.

Krúpa přes Arcu v roce 2007 také odkoupil potravinářskou společnost Marila Balírny, ve které měl podíl i podnikatel Tomáš Pitr. Podnik tou dobou vyráběl mimo jiné kávu, cukrovinky a balené vody Ondrášovka a Šaratica.

  • "Především se mi líbil jejich zájem ten podnik rozvíjet," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz o Arce 13 let nazpět tehdejší generální ředitel Marily Milan Šedivý. "Když chyběly peníze na další růst a rozvoj, tak věří, že společně to můžeme dotáhnout někam nahoru. Arca Capital je dosti silná jak kapitálově, tak z pohledu potenciálu růstu," uvedl na dotaz, proč společnost přešla právě pod Krúpu.

Naprostou většinu Marily Arca postupem času rozprodala. Výrobce minerálek Ondrášovka prodala skupině Kofola předloni.

Krúpa v minulosti projevil zájem o těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách, kde se nachází jedno z největších ložisek v Evropě. Jeho Arca koupila v roce 2017 za desítky milionů korun podíl ve společnosti European Metal Holdings (EMH), která se má na těžbě lithia v Česku podílet.

  • "Záměrem Arcy je z pozice akcionáře dohlížet na realizaci celého projektu a zabránit neoprávněnému odvádění zisků a nestandardním finančním operacím, jako k tomu docházelo v případě OKD," uvedla tehdy mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Těžba lithia byla před parlamentními volbami v roce 2017 v Česku ústředním tématem. Bývalá vláda pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) tehdy krátce před volbami podepsala s firmou EMH memorandum o těžbě. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. V březnu 2018 Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. Firma má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a přípravy nyní po zaangažování polostátní společnosti ČEZ běží dál.

 

Právě se děje

Další zprávy