Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Pavol Krúpa.
Pavol Krúpa. | Foto: ČTK

Státní vyznamenání pro Krúpu

Zmínka mluvčí Hanákové ohledně těžební společnosti OKD během koupě podílu v EMH přitom nebyla náhodná.

  • V roce 2018 Krúpa z rukou prezidenta Miloše Zemana obdržel státní vyznamenání - medaili Za zásluhy I. stupně. Zeman Krúpu ocenil za boj proti Zdeňku Bakalovi a za kritiku Bakalova působení právě v OKD - zejména převodu hornických bytů.

Finančník Bakala je majitelem vydavatelství Economia, které vydává on-line deník Aktuálně.cz, Hospodářské noviny nebo časopisy Ekonom a Respekt.

Krúpa se v kauze OKD angažoval dlouhodobě a v minulosti nabídl, že Arca těžební firmu odkoupí. V roce 2015 nakoupil akcie těžaře NWR, mateřské firmy OKD. Následně řešil žalobu, že přes agenturu proti Bakalovi, který je bývalým vlastníkem NWR, údajně pořádal demonstraci.

V roce 2018 Bakala Krúpu v USA zažaloval kvůli vydírání. Krúpa po něm měl žádat 500 milionů korun za to, že ukončí "štvavé obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti".

  • "To je absolutní blaf od pana Bakaly. Já od něj požaduji 50 miliard a více, nikoliv 500 milionů. Je to suma, kterou ukradl státu a českým občanům," reagoval tehdy pro Radiožurnál Krúpa.

Bakalu dlouhodobě kritizuje i sám Zeman. Na adresu podnikatele mířily Zemanovy vulgarity v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kritika Bakaly přitom není jediná věc, která Krúpu se Zemanem spojuje. Krúpa mimo jiné v minulosti přes Arca Capital Bohemia finančně podpořil Zemanovu Stranu práv občanů. "Bylo to vyjádření podpory panu prezidentovi," uvedl v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy