Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Foto: ČTK

Arca ztrácí důvěru ČNB

  • Krúpovu důvěryhodnost v roce 2018 zpochybnila Česká národní banka (ČNB), když žádal o povolení řídit svůj investiční fond Arca Capital CEE, jehož podílníci jsou jednotliví investoři včetně Arca Investments. ČNB uvedla, že o znovunabytí důvěryhodnosti je možné uvažovat nejdříve po uplynutí deseti let.

Proč? ČNB se nezamlouvaly Krúpovy správní delikty s milionovými pokutami související s Arcou a s tím spojené zatajování informací.

Krúpa nedostatky z minulosti připustil. Nepovažoval je ovšem za natolik závažné, aby vyústily k zamítnutí žádosti o souhlas regulátora s působením v čele fondu.

  • "Netuším, co na mně ČNB může vadit. Dosud jsme řádně vypláceli všechny závazky ze všech našich vztahů, naše fondy vydělávají klientům peníze, jejich výnos je v desítkách procent. Akcionáři, kteří jsou fondu loajální od jeho vzniku, navíc předběžně schválili návrh na to, abych se stal předsedou představenstva fondu," reagoval Krúpa.

Ve stejném roce Krúpa svůj podíl v Arce prodal. Novým šéfem se stal slovenský byznysmen Rastislav Velič, který ve skupině postupně získal 60procentní podíl. V médiích se v té době spekulovalo, že šlo o nahraný odchod, aby se Arca zbavila spojení s kontroverzním zakladatelem.

 

Právě se děje

Další zprávy