Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Lákavá investice pro firmy i jednotlivce

Směnky Arcy s krátkodobou splatností a dluhopisy firem, které skupina vlastní nebo spravuje, v Česku zlákaly kvůli vysokému výnosu movité jednotlivce i nejrůznější firmy. 

  • "Případ Arca je ilustrací problému, jehož obrysy se nám v Česku teprve teď začnou objevovat: úrokové sazby jsou blízko nule, peníze v bance nenesou úrok a lidé, kteří mají nějaké úspory, zoufale hledají cokoli s výnosem. Zároveň ale často tragicky málo rozumí finančním záležitostem a investování.

    Vidina například osmiprocentního výnosu na směnkách Arcy proto zlákala nejen některé úspěšné movité podnikatele, ale i běžné střadatele, kterým směnky nabídl třeba nějaký finanční poradce. Vím o jednom podnikateli, který v těchto riskantních směnkách utopil 145 milionů korun.

    Na druhé straně je zase jiný člověk, který obcházel celou svoji rodinu a dával dohromady peníze, aby si mohl směnku koupit a z výnosu pak splácet hypoteční úvěr. Někteří investoři ale do rizika šli zcela vědomě, protože směnkové letadlo několik let fungovalo."

    Marek Miler, redaktor HN, který kauzu dlouhodobě sleduje

Mezi ty největší věřitele Arcy patří například fond Nova Money Market, Wiener Privatbank, Spojené kartáčovny nebo rodinná firma z Telče VSP Kovo, které Arca dluží 150 milionů korun. Do Arcy investovala třeba i bytová družstva.

Arcibiskupství olomoucké koupilo podle svých slov krátkodobou směnku za 100 milionů korun. Výtěžek měl být použit na charitativní účely a rekonstrukci historických památek.

  • Směnky za desítky milionů korun drží i Syndikát novinářů ČR. "O investicích rozhoduje vždy valná hromada a ta rozhodla i v roce 2015 o rozložení investic včetně investice s pevným výnosem u Arca Investments," popisuje předseda syndikátu Adam Černý pro on-line deník Aktuálně.cz.

V roce 2017 schválila valná hromada ještě dodatečné navýšení a celková investice u Arcy tak dosáhla 60 milionů korun. Černý přitom říká, že jde o jednu z celkem až šesti různých investic, které syndikát podnikl. "Z nich většina byla vložena do trojice konzervativních fondů velkých bank, kde sice nepřinášejí pravidelný zisk s pevně daným výnosem, ale je u nich mnohem větší jistota ochrany vložených prostředků," doplňuje.

Černý pro Aktuálně.cz potvrzuje, že až do loňského února byly výnosy od Arcy vypláceny pravidelně a ve smlouvou dané výši. "Na otázku, proč se syndikát novinářů rozhodl investovat, je odpověď jednoduchá. Už na počátku rozhodování valná hromada dospěla k závěru, že nebude používat peníze přímo, ale že bude využívat pouze výnosy z vložených prostředků, protože jinak by pouze nevratně rozpouštěl peníze, které získal po vyhraném vleklém sporu se státem," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy