Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Zakladatel slovensko-české investiční skupiny Arca Pavol Krúpa
Zakladatel slovensko-české investiční skupiny Arca Pavol Krúpa | Foto: ČTK

Skupina Arca - tedy Arca Investments a její dceřiné firmy jako Arca Capital Bohemia a Arca Capital Slovakia - v posledních letech působila v rozmanitých odvětvích jako energetika, autoprůmysl, ubytovací a rekreační služby nebo developerská činnost. Zabývala se především investováním do nemovitostí a začínajících či oslabených firem. Spravovala majetek za miliardy. Skupina skupovala "svoje cíle" na dluh - financovala je zejména vydáváním směnek s atraktivním úrokem.

  • Směnka je úvěrový cenný papír. Vystavitel směnky (dlužník) se zavazuje, že jejímu majiteli (věřiteli) vyplatí ve stanovenou dobu splacení dlužnou částku a úrok.

Záměrem Arcy byl nákup firem, které po zlepšení jejich hospodářských výsledků se ziskem prodala. Zaujala přitom rozmanitou škálu investorů - jak firmy, tak i jednotlivce. Na trhu společnost působila 20 let a směnky dle plánu splácela. Až do loňského června. Během pandemie koronaviru totiž přišla o financování od bank a směnky na pokrytí závazků přestaly stačit.

Výsledkem jsou obří dluhy - závazky za 18,6 miliardy korun. Z toho závazky ze směnek činí přes 15,5 miliardy, 13 miliard korun připadá na věřitele z Česka. Věřitelů je celkem 1889, z toho v Česku více než 80 procent. Jediným zajištěným věřitelem je J&T Banka. Skupina Arca byla od léta do konce ledna v ochranném moratoriu a v současnosti se rozbíhá insolvenční řízení.

  • Zajištěný věřitel - jde o věřitele, který má svou pohledávku zajištěnu prostřednictvím věci nebo práva z majetku dlužníka. Jeho nároky jsou poté zajišťovány přednostně.
 

Právě se děje

Další zprávy