Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Foto: Thinkstock

Pád byznysu v koronakrizi

V druhé polovině loňského roku požádala skupina Arca na Slovensku a v Česku o ochranu před věřiteli. Jako důvod neschopnosti splácet dluhy uvedla koronakrizi a s ní související restriktivní opatření. 

  • "Koronakrize je něco nového, nikdo z nás nic takového ani nepředpokládal," přiznal sám zakladatel Krúpa v rozhovoru pro Lidové noviny.

    "Je pravdou, že mnoho byznysů skupiny Arca je postiženo koronakrizí. Na druhé straně strategie, kterou skupina dělala - emitovala čtvrtletní směnky a chtěla je přefinancovat do dlouhodobých pozic -, byla odvážná. Možná že kdyby nenastala koronakrize, mohlo se to podařit,"
    řekl v listopadu.

S pomocí nezajištěným věřitelům následně na veřejnost přispěchal jediný zajištěný věřitel, u kterého má skupina Arca úvěr ve výši 451 milionů korun - J&T Banka, a to spolu se společností Gomanold. Cílem údajně neměla být záchrana skupiny jako takové, ale pomoc nezajištěným věřitelům získat v co nejkratší době alespoň část investovaných peněz zpět a maximalizovat výtěžek ze zpeněžení aktiv skupiny.

  • "Bude-li chystaná nabídka pomoci přijata dostatečným kvorem věřitelů, zajistíme finanční stabilizaci těch společností ze skupiny Arca, které mají s ohledem na problémy jejich mateřské firmy ztížený přístup k financování," uvedla J&T Banka ve svém zářijovém prohlášení.
  • K tomu, jak jednání pokračují v současnosti, se ale PR manažerka J&T Banky Monika Veselá do publikace článku pro Aktuálně.cz nevyjádřila.

V říjnu pak Arca začala vyjednávat obchodní podmínky záchranného financování s londýnskou investiční společností Blantyre Capital. "Věříme, že společnost Blantyre Capital je tím pravým partnerem. Rozumí silným stránkám skupiny Arca Capital a disponuje finančními i provozními zdroji, kterými nás podpoří při našem restartu," prohlásil tehdy Velič.

 

Právě se děje

Další zprávy