Největší finanční průšvih desetiletí: V kauze Arca se spálilo biskupství i novináři

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 2. 2021 6:16
Skoro 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů. Ne nadarmo se na investičním trhu ve spojení se slovensko-českou skupinou Arca Investments mluví o největším krachu od 90. let. Jde o příběh lákavých investic, známých klientů, ale hlavně velkých peněz a právních sporů. Běžný člověk se v něm ale orientuje jen těžko. Zpřehlednili jsme, kdo je kdo v největším novodobém finančním průšvihu Česka.
Předseda představenstva Arca Investments Rastislav Velič.
Předseda představenstva Arca Investments Rastislav Velič. | Foto: Lukáš Bíba

Osočování z machinací

  • Když skupina Arca přestala být loni schopná hradit své dluhy, Krúpa a jeho nástupce Velič se dostali do sporu. 

V listopadovém rozhovoru pro Lidové noviny Krúpa vedení Arcy obvinil, že vyvádí majetek z Arca Capital Slovakia do Arca Capital Cyprus, aniž by podle něj bylo přehledné, kdo fond řídí. Zmínil rovněž, že sám má u společnosti pohledávky za stovky milionů korun.

Skupina Arca se proti tvrzení ohradila tím, že v případě vnitropodnikových převodů šlo o pragmatické důvody - například zpřehlednění a vnitřní reorganizaci skupiny a možnost účtovat podle mezinárodních standardů. Krúpu také Arca označila za dlužníka.

  • "Skutečnost je taková, že sám Pavol Krúpa je významným dlužníkem skupiny Arca Capital a část věřitelů skupiny Arca Capital bude možné uspokojit právě z pohledávek vůči Pavolu Krúpovi, pokud své finanční závazky řádně a včas uhradí," uvedla společnost v tiskovém prohlášení.
  • V dalším prohlášení z listopadu společnost pak tvrdí, že je to právě Krúpa, kdo se na úkor společnosti obohatil. "Máme důvodné podezření, že pan Krúpa v době, kdy působil v Arca Capital Bohemia, způsobil společnosti značné ekonomické škody, pohledávky vůči jemu a skupině jeho firem přesahují 250 mil. Kč. Soudu jsme předložili důkazy o finančních transakcích mezi společností Arca Capital Bohemia a Pavolem Krúpou, jeho příbuznými i společnostmi z jeho skupiny z doby, kdy společnost Arca Capital Bohemia sám ovládal a fakticky řídil," uvedl Velič.
 

Právě se děje

Další zprávy