Síť opravářů, zelené Brno i bylinné čaje. Ekosoutěž E.ON Energy Globe zná své vítěze

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 27. 10. 2020 15:12
Dvanáctý ročník ekologické soutěže E.ON Energy Globe zná své vítěze. Letos odborná porota ocenila projekty v celkem šesti kategoriích - Firma, Obec, Produkt, Stavba, Vzdělávání a Čistý vzduch. Podívejte se na profily výherců, z nichž jeden - obec Hostětín - se stal i absolutním vítězem, a připomeňte si i ostatní finalisty. Kromě Hostětína je mezi oceněnými například projekt zelených střech v Brně.

Finálovou dvanáctku z celkem 302 přihlášených projektů vybírala odborná porota. O výhercích ve všech kategoriích i absolutním vítězi pak rozhodovala veřejnost svým hlasováním, minulý rok některé vítěze volili porotci. Zájemci se do hlasování mohli zapojit do konce září na stránkách www.energyglobe.cz. Vyhlášení vítězů proběhlo v sobotu 24. října na obrazovkách České televize. Tento rok mohli lidé vybírat svého favorita také u speciálního ocenění Čistý vzduch. 

Cílem soutěže, kterou pořádá společnost E.ON, je ocenit projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Snahou je zviditelnit takové projekty, které si zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energií a ochraně životního prostředí. 

"Udržitelnost a ekologie se stávají důležitým tématem pro stále více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned. Protože i malé projekty nebo jednotlivci můžou dokázat velké věci," uvedl Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v Česku.

Planeta v nouzi, speciál Aktuálně.cz
Planeta v nouzi, speciál Aktuálně.cz | Foto: Aktuálně.cz

Planeta v nouzi. Klimatický speciál Aktuálně.cz

Vedro ve městech, prázdné studny nebo vykácené lesy. Klimatické změny výrazně zasahují do života nás všech. Tvrdá fakta jasně ukazují, že planeta se kvůli vypouštění skleníkových plynů ohřívá a mění. Co se vlastně přesně děje? Jak se globální krize, ve které jsme se ocitli, projevuje v Česku i zahraničí a jaké bude mít následky?

Deník Aktuálně.cz připravil velký speciál věnovaný změně klimatu, ve kterém postupně zveřejňuje reportáže, rozhovory s odborníky i inovativně zpracované videa nebo interaktivní grafiky. Dejte o nich vědět pod hashtagem #PALINASKLIMA.

Děkujeme za podporu organizaci Člověk v tísni. Její dokument Krajina v tísni můžete zhlédnout ZDE.

Projekt vznikl za podpory  E.ONMONETA Money BankVodafone

V první části velké grafiky se dozvíte, jak a proč se planeta postupně otepluje:

Do speciálu Planeta v nouzi se zapojily významné osobnosti. Jejich videa naleznete zde:

Dále jsme napsali:

 

Právě se děje

Další zprávy