Stavby roku: Vodojem jako řídicí věž, bydlení ve stodole či muzeum ve tvaru krystalu

Podívejte se na všechny vítěze i ostatní nominované skvosty současné architektury v soutěži Stavba roku.
Modlitebna v Sedlčanech je objekt navržený a rozdělený na dvě části. Přízemní část slouží jako společenské centrum a další dvě nadzemní podlaží jsou určená k bydlení. Nachází se zde celkem čtyři bytové jednotky. Objekt získal titul za komplexnost řešení a nápaditost autora. "Je to malý areál modlitebny, obytného domu se zázemím a přilehlého parku se zadlážděným prostranstvím malého náměstí," uvedla k projektu porota.
Na místě vodojemu v Kladně se nachází Veolia Smart Control Tower, víceúčelové centrum s vyhlídkovou věží a řídicím střediskem dopravní infrastruktury. Také ono se letos probojovalo mezi vítěze. Ve věži najdou návštěvníci i dvě moderní expozice věnující se tématům souvisejícím s vodou. "V případě objektu bývalé vodárny Kladno ze třicátých let minulého století cenu udělujeme za zvládnutou konverzi starého nepotřebného objektu. Bývalá vodárenská věž poskytla prostor pro umístění vodárenského dispečinku a ostatních kontrolních prvků celé krajské vodárenské sítě," uvedla porota.
Dokončená první fáze revitalizace pražských náplavek se koncentrovala na rekonstrukci 20 prostor kobek v nábřežní zdi. Ty už dnes slouží jako kavárny, ateliéry, galerie a veřejné toalety.
U přístavby budovy Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou cenu porota ocenila odvážné spojení přístavby ve tvaru skleněného krystalu se secesní budovou muzea. Spojení podle poroty navíc respektuje urbanistické poměry lokality. Zmiňovaný krystal má odkazovat na typickou složku jablonecké skleněné bižuterie.
Foto: stavbaroku.cz
Magdalena Chorá Ekonomika Magdalena Chorá, Ekonomika
Aktualizováno 16. 10. 2020 9:54
Odborná porota vybrala z celkem čtyřiadvaceti nominandů soutěže Stavba roku osm výherců. Letos se do soutěže přihlásilo rekordních 84 projektů, asi dvakrát tolik co obvykle. Proto se porotci rozhodli nominovat 24 místo obvyklých 15 staveb, z nichž nyní zvolili vítěze. Je mezi nimi budova O2 universum v Praze, firemní sídlo Lasvit v Novém Boru nebo společenské centrum v Sedlčanech.
 

Právě se děje

Další zprávy