Živě: Účtenka za každou koblihu. Řetězce kvůli EET nezdraží, něteré menší obchody ano

Živě
Druhá fáze elektronické evidence tržeb začíná. Od 1. března se povinně zapojují všichni obchodníci s výjimkou těch, kteří přijímají peníze jen převodem na účet. První den ostrého provozu sledujeme v online reportáži.
Kobliha s EET.
Kobliha s EET. | Foto: Aleš Ligas
Živě
Aktualizovat reportáž
19:15

K restauracím a hotelům se přidali obchodníci, i oni už musí své účtenky hlásit online finanční správě. Celý den jsme pro vás sledovali, jak se s novou povinností poperou. Naše zkušenosti z terénu ukazují, že většinou vše proběhlo bez problémů a fronty se netvořily. Někde menší obchody zdražují, protože za nové pokladny daly i desítky tisíc, některé obchody dokonce i zavřely. I takové případy jsme zaznamenali.

Zatímco třeba opoziční ODS dnes pomalu vyhlašovala konec světa a Svobodní tři minuty stávkovali, duchovní otec EET a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se vydal do Harrachova na předem ohlášenou návštěvu obchodníků. Koupil si přitom čepici a dostal k ní účtenku s kódem od finanční správy.

Děkujeme, že jste u toho byli s námi.

Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku

Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku
1:09
Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku. | Video: Aktuálně.cz, Martin Ťopek
18:37

Řetězec Albert spojil zavádění EET se spuštěním zcela nových pokladních systémů v řadě obchodů. "Náklady na změny se vyšplhají na jednotky milionů korun. Náklady na provoz a údržbu evidence přijdou ročně na statisíce korun," říká mluvčí společnosti Ahold Barbora Vanko.

Také řetězec Billa má za sebou počáteční investici kvůli EET v řádech miliónů korun. "Každoroční provozní náklady by pak měly podle našich odhadů dosahovat výše několika statisíc korun," dodává generální ředitel tuzemské Billy Jaroslaw Szczypka.

"Současné řešení fungování EET se nám jeví jako poměrně náročné. Komunikaci totiž musí řešit každá jednotlivá pokladna, což je třeba v síti Billa více než 1150 pokladen, a ne centrální server. Riziko zde proto vidíme například v řešení poruchových stavů," dodává Szczypka.

Miliony korun vydal kvůli zavádění EET také řetězec Tesco, potvrzuje mluvčí Václav Koukolíček. Zástupci všech tří sítí ale ujišťují, že kvůli nové povinnosti nebudou zdražovat.

Foto: Aleš Ligas
18:09

V obci Chudčice, která se nachází nedaleko města Kuřim, si dnes odpoledne jeden z redaktorů Aktuálně.cz koupil nápoj v plechovce. V interiéru prodejny, která připomínala spíše sklad než obchod se smíšeným zbožím, mu jeho majitel Zdeněk Homoláč vytiskl účtenku na nové pokladně. "Jsem v naší obci jediný, kdo tady stále udržuje obchod. Dvě plně funkční pokladny jsem musel dát pryč a nahradit je novou pokladnou za třináct tisíc. To je na mé poměry dost velká investice," říká Homoláč, který si ale jinak po technické stránce nemůže na fungování EET nijak stěžovat.

Foto: Aleš Ligas
17:55

"Celkově mě to stálo 23 tisíc. Ke koupi pokladny jsem si do obchodu musela nechat zavést také internet, což znamenalo další peníze za koupi modemu a měsíční nárůst nákladů o pět set korun. A to jsem ještě měla štěstí, že je můj známý technik, takže jsem mu za práci nemusela platit. Opravdu nevím, kde bych to všechno sehnala za pouhých pět tisíc, jak to všude říká pan Babiš," uvádí temperamentní majitelka trafiky a vinárny v obci Veverská Bítýška, které se dnes navíc několik účtenek špatně vytisklo, takže s tím bude mít ještě další starosti.

Foto: Aleš Ligas
17:00

Nejen MarkEETa, ale i Andrej. Tvůrci jednoho z pokladních řešení se inspirovali přímo jménem otce systému.

16:50

Dodavatelé pokladen pro EET se v uplynulých týdnech snažili přitáhnout co nejvíce zákazníků. Lákali je například na zlevněné pokladny, několikaměsíční provoz zdarma nebo možnost vyzkoušet si nejdříve víc zařízení a teprve potom si jedno z nich vybrat a zaplatit.

Cenovou politiku po vzoru mobilních operátorů nasadila například společnost EET1, v únoru nabízela pokladny za korunu. Tu dostal každý podnikatel, který zároveň podepsal smlouvu na dva roky. Během nich bude firmě platit za odesílání účtenek, čímž se firmě velká sleva na pokladnu vrátí.

Společnost Smart software se rozhodla prodávat své pokladny MarkEETa prodávat na co nejvíce místech − dokonce i přes noc. "Nabízíme je i na všech čerpacích stanicích Benzina, kde si je obchodníci mohou koupit klidně ve tři hodiny ráno," řekl provozovatel Hynek Pášma. Konkurenční firma Dotykačka pro změnu snížila ceny některých pokladen o 40 procent.

Některým prodejcům se ale razantní obchodní politika konkurentů nelíbí. Jde zejména o podniky nabízející zařízení ušité na míru pro specializované obchody, kde hraje roli třeba váha zboží - například masny. Dodavatelé takových pokladen se obávali, že zákazníci dají na poslední chvíli přednost univerzálnímu řešení za korunu. "Kdo tímto způsobem nabere zákazníky, posléze je nebude umět obsloužit," uvedl šéf marketingu společnosti Storyous Jan Adámek.

Start EET v tržnici Sapa.
Start EET v tržnici Sapa. | Foto: Ludvík Hradilek
16:40

Největší tuzemský e-shop Alza.cz spustil EET bez problémů. "Ostrý start u nás proběhl bez jakýchkoliv problémů a vše funguje dobře," říká jeho mluvčí Šárka Jakoubková.

Ani řetězec prodejen s elektronikou a e-shop Datart nezaznamenal žádný problém. "Naši zákazníci dostávají na účtenkách vše, jak ukládá zákon. Abychom k dnešnímu datu správně splnili povinnosti, využili jsme možnosti zapojit se do projektu dříve a odladit si tak zavedení," říká Iva Pavlousková, mluvčí Datartu. Firma se připravovala více než půl roku. "Byla to investice v řádu statisíců korun," dodává mluvčí.

Srovnávač Heureka, který před začátkem druhé vlny některým e-shopům nabídl, že převezme EET za ně, také žádné problémy neměl. Evidenci nakonec Heureka převzala za 760 online obchodů.

16:28

Běžní prodavači v Benešově, které jsme během dneška oslovili, v samotném provozu EET problém nevidí, protože většinou zboží markovali a evidovali již před zavedením systému. Systém funguje bez problémů i v této trafice.

Foto: Ludvík Hradilek
16:20

Provozovatel obchodu s čaji v Mladé Boleslavi Petr Novotný upravil své podnikání, aby nemusel končit. "Zavedl jsem povinnou bezhotovostní platbu předem přes účet prostřednictvím mého e-shopu, takže v současné prodejně budu jen vydávat zboží. Nebudu díky tomu muset EET zavádět," říká.

Podívejte se na prosincový duel odpůrce a zastánce elektronické evidence v DVTV:

Stovky udání a EET? Stát podporuje zvrácenost, říká Bábek. Boj proti přestupkům, oponuje Zlatuška

duel Zlatuška x Bábek
22:08
Nepřijde mi na tom nic divného, je to nahlášení přečinu, říká poslanec JIří Zlatuška /ANO/. Je to anonymní a odporné udávání, tvrdí Radoslav Bábek. | Video: Martin Veselovský
16:10

Do EET se zapojila i poštovna na Sněžce, která je nejvýše položenou provozovnou v Česku. Od poloviny února testovala vydávání účtenek EET za prodej občerstvení, suvenýrů a pohledů ve zkušebním provozu a školila personál. Zavedení EET přišlo majitele asi na 50 000 korun, hlavně za pořízení dvou počítačů, dvou monitorů a dvou tiskáren ke dvěma výdejním okénkům. 

Problémy s internetovým připojení se zatím nevyskytly, řekla Daniela Blahová z poštovny. Provozovatelé mají obavu z nedostatečné rychlosti internetu v plné sezoně, kdy Sněžku navštíví i několik tisíc lidí za den. Z minula mají zkušenost, že čím více je na nejvyšší tuzemské hoře připojených na internet, tím je pomalejší.

Dřívější obavy z toho, že lidé budou účtenky na Sněžce ztrácet nebo zahazovat a vrchol hory tak bude zaneřáděný poletujícími papírky, se při dosavadním zkušebním provozu nenaplnily. "Lidé prostě účtenky za kafe či párek v rohlíku nechtějí," řekla Blahová. Již dříve majitelé uvedli, že se systémem EET nesouhlasí.

15:55

V Pyšelích na Benešovsku vydávají stvrzenky i v tech nejmenších obchodech zcela automaticky. Zatímco pokladní v místních potravinách si nám postěžovala na horší spojeni, jen o pár metrů dál si prodavačka v trafice nemohla novy systém vynachválit. "Doma mi internet často vypadává, tak jsem se bála. Všechno ale zatím funguje dobře," říká.

První den s EET, Pyšely
První den s EET, Pyšely | Foto: Pavla Adamcová
15:35

Podobně jako v kavárnách nechávají lidé účtenky i v řadě prodejen zapojených do druhé vlny EET. U drobných nákupů nebo zboží, které neplánují reklamovat, je nepotřebují. Krabice se rychle plní i této v benešovské trafice. Změnit by to mohla chystaná účtenková loterie.

Foto: Ludvík Hradilek
15:25

Ve vlašimském papírnictví zaplatila paní majitelka 11 tisíc za novou pokladnu a celý EET systém. To je více než polovina  jejího měsíčního platu. Ačkoliv chtěla investovat do nového prodejního pultu a jiného vybavení obchodu, bude s tím muset nějaký čas počkat.

Se svým drobným podnikáním ale skončil starý pán, který ve Vlašimi na náměstí prodával dvakrát týdně zeleninu a místní k němu chodili nakupovat.

Foto: Ludvík Hradilek
15:20

Také pro obchod s oblečením v pražské tržnici Sapa je EET zátěží. "Museli jsme investovat okolo 18 tisíc korun - koupit nový počítač a vše, co je k evidování potřeba," říká přítel majitele obchodu, který mluví česky lépe než on.

Foto: Ludvík Hradilek
15:15

V benešovském květinářství jsou z EET rozladěni. Museli si pořídit novou pokladnu, která by šla napojit na EET. Celkové výdaje dosáhly 25 tisíc korun, další peníze platí každý měsíc za internet. Žádná pozitiva v EET nevidí, přináší jim pouze komplikace a práci navíc. 

"Pro nás jako malé podnikatele s nízkými tržbami je to zbytečnost," vysvětluje majitelka prodejny paní Žížalová. Ta prodává květiny, ale současně i vyrábí různé dekorace z květin a další dárkové zboží. Čas investovaný do výroby nijak nevykáže a tato její činnost spadá de facto do služeb. Proto doteď neví, jak tyto dvě služby rozlišovat - prý to nechá na účetní.

Foto: Ludvík Hradilek
15:10

Ještě jednou k výkřikům z řad ODS a některých dalších kritiků EET.

15:03

Ve Vlašimi nám pan Málek prodal koblihu, kterou ihned zaevidoval. Internet mu ale někdy padá, a tak musí evidovat zpětně. Podivuje se nad tím, že stát začíná s kontrolou u těch nejmenších podnikatelů.

Foto: Ludvík Hradilek
15:00

Tržby eviduje i pan Málek, který vlastní pojízdnou prodejnu s pekařskými výrobky. V automobilovém stánku si zřídil wifi připojení.

Foto: Ludvík Hradilek
14:50

Do Harrachova dnes dorazil sám ministr financí. Podívejte se, jak dopadlo testování EET přímo u obchodníka. Dodejme, že program návštěvy byl znám předem.

Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku

Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku
1:09
Babiš si koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku. | Video: Aktuálně.cz, Martin Ťopek
14:40

Když se projdete podél hlavní silnice v Aši, zjistíte, že mnoho obchodů s potravinami, oděvy a dalším zbožím zde mají vietnamští obchodníci. Z výloh minimálně tří těchto prodejen to vypadá, že se na EET zatím nepřipravili. Hlásí na nich totiž, že dnes mají z technických důvodů zavřeno.

Foto: Jiří Hovorka
14:32

"Finančně náročné to pro našeho majitele určitě bylo, musel pořídit kompletně nové zařízení. Technicky se toho pro mě ale tolik nezměnilo, je to jen o zvyku," říká prodavačka v kuřimském pekařství.

EET v Kuřimi, 1. března 2017
EET v Kuřimi, 1. března 2017 | Foto: Aleš Ligas
14:30

Žádné problémy s EET nemá v Kuřimi železářství ani vedlejší pekařství. Účtenky se vytiskly prakticky okamžitě.

EET v Kuřimi, 1. března 2017
EET v Kuřimi, 1. března 2017 | Foto: Aleš Ligas
14:20

Některé obchody v Kuřimi raději vůbec neotevřely. Například prodejna pracovních potřeb nechala pro zákazníky vzkaz: "Otevřeno až 2. 3. 2017. EET - prodej jen na fakturu."

EET v Kuřimi, 1. března 2017
EET v Kuřimi, 1. března 2017 | Foto: Aleš Ligas
14:15

Když dostanete účtenku s kódem přes několik řádků, je hned jasno. Pokladna obchodníka se nespojila se serverem finanční správy a místo FIK se tak na účtence objeví dlouhý kód PKP - podpisový kód poplatníka. Obchodník tak musí během příštích 48 hodin informace o účtence odeslat finanční správě znovu (podrobněji jsme o těchto kódech psali zde).

Prodavačky v ašském řeznictví informace o dlouhém kódu překvapila, ale neznejistěla. "EET a pokladny řeší vedoucí, ten tu teď není. Jinak ale účtenky vyjíždějí plynule, i když to trvá o něco déle než dříve," říká jedna z nich.

Foto: Jiří Hovorka
14:10

Elektronická evidence tržeb dorazila i do Aše, nejzápadnějšího koutu republiky. Zajímavé řešení zvolila místní zastavárna. Prodejce říká, že EET vyřešili úplně jednoduše. Stáhli si prý zdarma aplikaci do mobilu a lidem, kteří u nich nakupují třeba použité mobily, vypisují číslo účtenky ručně na papírky. Kdo chce, může si detaily z účtenky najít na internetu sám. Finanční správa umožňuje vydávání účtenek i v elektronické podobě, zákazník s tím ale musí souhlasit.

Foto: Jiří Hovorka
13:55

"Původně to tady provozovala moje máma, která s tím ale k 28. únoru skončila. Já to převzala jen kvůli tomu, že mi můj bratr, který je hospodský, dočasně půjčil EET pokladnu. Jinak bych si ji nemohla dovolit," říká majitelka trafiky v Kuřimi. "Také se mi několikrát vytiskly chybné účtenky bez kódu FIK a teď vlastně nevím, jestli jsou v tom systému nebo to musím ještě někam hlásit," dodává majitelka lehce zmateně.

EET v Kuřimi, 1. března 2017
EET v Kuřimi, 1. března 2017 | Foto: Aleš Ligas
13:45

Ministerstvo financí počítá s tím, že by EET měla do rozpočtu letos přinést zhruba čtyři miliardy korun. Babiš se neobává, že by živnostníci, kteří skončí kvůli EET, nějak výrazně zvýšili nezaměstnanost. "My máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, když jdete na úřad práce, tak vám nemají co nabídnout," uvedl. Největším problémem Česka podle něj je, že má 366 000 nezaměstnaných, a když nějaká firma nabízí volná místa, tak o ně nikdo nestojí.

Andrej Babiš v Harrachově při začátku druhé fáze EET, 1. března 2017
Andrej Babiš v Harrachově při začátku druhé fáze EET, 1. března 2017 | Foto: ČTK
13:30

"Po spuštění druhé vlny EET zatím nejsou hlášeny žádné problémy," řekl Babiš novinářům při návštěvě obchodníků v Harrachově. Setkal se mimo jiné s majiteli prodejny Sport Čermák a e-shopu LevneLyze.cz - oba uvedli, že proti EET nic nemají a žádné problémy nezaznamenali. Babiš si u Čermáka koupil čepici na lyže, aby vyzkoušel, zda dostane účtenku. A co myslíte? Dostal.

Andrej Babiš v Harrachově při začátku druhé fáze EET, 1. března 2017
Andrej Babiš v Harrachově při začátku druhé fáze EET, 1. března 2017 | Foto: ČTK
13:20

Kvůli EET a neustále se zvyšující administrativní zátěži končí i Turistické a mapové centrum na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara, fungující od roku 1993. Jednatel Marcel Goetz říká, že už nedokáže maloobchod táhnout dál v atmosféře nátlaku a destrukce.

"Jsme jen malé 'eseróčko', která má tři zaměstnance, v letní sezoně pět. Pracuji sedm dní v týdnu a nemůžu si dát ani minimální mzdu," řekl Goetz. Stát podle něj nakládá na podnikatele čím dál víc administrativní zátěže, kterou už nechce snášet.

"Bude mi 66 let, mám v hlavě řadu krásných projektů. Těch se nevzdám, ale maloobchod zavřu. Vnímám EET jako plošnou likvidaci. Jako dítě jsem zažil 50. léta strachu a udávání. Tohle je pro mě stejné. Je to likvidace kreativní síly národa. Neprojeví se to hned, ale až za několik let," míní Goetz.

Zavedení EET podle něj malým maloobchodníkům výrazně zkomplikuje život. "Máme tři různé DPH a ceniny na jedné kase. Střídáme se na ní přes den a večer bych musel kontrolovat, jestli se někdo nespletl. Ceny se zadávají v halířích, takže není problém udělat chybu v desetinné čárce. Všechno zboží bych musel dostat do podoby čárového kódu, pohledy, odznáčky… To je iluzorní. O zachování bych přemýšlel snad jedině, kdyby se sjednotilo DPH na deseti či 12 procentech. DPH 21 procent je likvidační," řekl Goetz.

"Už teď vím, že kvůli EET končí i infocentra ve Stožci a v Nové Peci, a uvidíme, co další. Znám se se všemi od Železné Rudy po Telč a všichni jsou naštvaní," řekl Goetz.

13:13

Opozice se opět předhání o co nejhorší přirovnání. Takto se teď snaží zaujmout ODS. Před prosincovým začátkem systému to byl pro změnu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek - přirovnal EET ke koncentračnímu táboru a řekl, že podpoří každého, kdo může uniknout. Následně se pak omluvil. Podle prosincového průzkumu agentury Median podporuje zavedení EET 58 procent lidí.

Už to vypuklo! Živnostníci, vydržte! Pomoc se blíží. EET zrušíme!

Zveřejnil(a) ODS - Občanská demokratická strana dne 01. Březen 2017
13:00

Pro prodejnu potravin U Slavíků v Poděbradech, která ve městě fungovala od roku 1979, byla EET poslední ranou a ukončila provoz. Podle vedoucí obchodu pokryly tržby pouze nutné náklady, jako nájem, energie a platy. Velký podíl na situaci prodejny potravin mají velké obchodní řetězce, připustila vedoucí. Do nového systému se jí nevyplatilo investovat.

12:55

Internetový obchod RajPneu.cz přijal platbu platební kartou přes internet a do několika minut zaslal fakturu včetně identifikačních údajů k EET, otestovala agentura ČTK.

12:48

"Žádné problémy s odezvou jsem zatím nezaznamenala, celkově ale prodej trvá pomaleji a ztěžuje mi to práci. Navíc mám malý obchůdek, kam se nevejde moc lidí a popravdě se bojím Vánoc, kdy bude sezóna a lidé by mohli odcházet kvůli frontám. To ať si to sem potom pan Babiš přijde zkusit," říká majitelka brněnského obchodu Rybena Milada Červeňová. Pokladnu už ale měla dříve a propojení systému pro ni nijak nákladné nebylo. "Zdražovat nemusím, dokonce jsem teď i o něco zlevnila," upřesňuje. Účtenky dává zákazníkům rovnou do sáčku ke zboží, aby se jí za pultem nevršily.

Žádné problémy s EET nezaznamenala majitelka obchodu Rybena Milada Červeňová.
Žádné problémy s EET nezaznamenala majitelka obchodu Rybena Milada Červeňová. | Foto: Aleš Ligas
12:37

Provoz EET je zatím plynulý a bez problémů, hlásí mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Problémy nezaznamenal ani nezávislý web Hlídač EET. Od prosincového startu systému už přišlo finanční správě téměř 300 milionů vydaných účtenek. Aktivně se zatím zapojilo kolem 110 tisíc podnikatelů či firem.

12:32

Výrazné problémy zatím nehlásí obchodníci ani v menších obcích. Například bez větších problémů funguje EET v malé samoobsluze v Lošově u Olomouce. Odezva pokladního systému je rychlá a zákazníci při čekání na zaplacení zavedení EET nepostřehli. Prodavačka řekla, že tam pokladní systém testovali několik týdnů a náběh byl proto hladký.

Ani družstvo COOP V Havlíčkově Brodě nezaznamenalo problémy. "Žádné komplikace nejsou," řekl předseda družstva Vladimír Stehno před 10. hodinou.

V pražské tržnici Sapa jsme na problém nenarazili.
V pražské tržnici Sapa jsme na problém nenarazili. | Foto: Ludvík Hradilek
12:22

V Českém Brodě je také několik zahradnictví. Prodejce v jednom z nich si stěžuje na špatné načasování povinnosti hlásit se k EET. "V lednu, v únoru mají obchodníci nejslabší tržby. Zatím jsme do speciálního systému neinvestovali. Markujeme to přes pokladnu a paralelně přes karetní terminál. Zdržuje to, ale zatím se to dá. Možná později zainvestujeme, aby to pro mě na kase byl jen jeden úkon."

Podle stánkařky, která v centru města prodává květiny a sazenice, je ale EET obecně dobrá věc. "My to teď ještě nepotřebujeme. Kolega v prodejně v Kostelci už ano. A pořád s tím sice řeší nějaké problémy, ale pomůže to kvůli tomu, ze bude kontrolován velkoobchod. Tam se podvádělo hodně. Všelijak se to překupuje. Aspoň teď bude přehled," věří.

12:18

V Českém Brodě je mnoho malých drobných prodejen. Některé mají dnes zavřeno. Zda je to kvůli EET, ovšem není zřejmé. Pro ty, kteří normálně fungují, není sžívání s EET jednoduché.

"Zkoušíme to už několik dnů, včera to mělo výpadek. Technik, který to přijel opravit si vzal hned dvě stovky. Jestli to tak půjde dál…," stěžuje si trafikantka.

V optice u náměstí si její provozovatelka stěžuje na to, že ji nové účetnictví zdržuje od práce. "Vyšetřujeme, do toho prodáváme. Lidi nám tu budou stát frontu až do Berouna," poznamenává.

Český Brod
Český Brod | Foto: Michal Šenk
12:13

"Přesná čísla o účasti v polední stávce živnostníků neznáme, protože se nám účastníci nemuseli hlásit. Na základě zpětné vazby, kterou jsme získali, se ale akce zúčastnily stovky podnikatelů," řekl Aktuálně.cz mluvčí Svobodných Martin Rumler.

12:05

Začíná také čas obědů. O kolik zdražily v posledních měsících u vás?

12:00

Společně s pravidelnou zkouškou sirén začala symbolická stávka živnostníků. Protestovat chtějí tři minuty.

11:50

"Na EET jsme se připravovali tři měsíce. Investovali jsme 5000 korun do pokladny a teď platíme 500 korun měsíčně za software. Wifi jsme tu měli již předtím, takže internet pro nás nepředstavuje nový výdaj," vysvětluje nám plynnou češtinou Vu Thamh, majitel obchodu v pražské tržnici Sapa.

Foto: Ludvík Hradilek
11:30

Ministr financí Andrej Babiš dnes vyrazil do Harrachova, kde navštíví provozovatele obchodů se sportovním vybavením, půjčovnu lyžařského vybavení a sejde se i s majiteli tamních hotelů a restaurací. Na snímku s majitelem obchodu Sport Čermák s majitelem Davidem Čermákem.

Andrej Babiš mezi podnikateli v Harrachově při startu druhé fáze EET
Andrej Babiš mezi podnikateli v Harrachově při startu druhé fáze EET | Foto: Martin Ťopek
11:22

Na zásadní problém jsme narazili v jedné z vietnamských prodejen v Cihlářské ulici v Brně. Prodavačka redaktorovi odmítla vydat účtenku za tyčinku, kterou si koupil a lámanou češtinou mu vysvětlovala, že má na pořízení pokladny ještě pět až deset dní. Při snaze redaktora jí argumentovat mu zdánlivě nerozuměla a stále opakovala výše zmíněné. Redaktor nakonec odešel bez účtenky.

V jedné z vietnamských prodejen v Brně nám odmítli vydat účtenku.
V jedné z vietnamských prodejen v Brně nám odmítli vydat účtenku. | Foto: Aleš Ligas
11:18

Potraviny Lacinka na Lidické ulici v Brně, které prodávají zboží s prošlou lhůtou trvanlivosti, si navzdory svému názvu pořídily kompletně nové vybavení do všech šesti poboček. "Stálo nás to desítky tisíc, takže to nemůžeme vidět pozitivně. V našem odvětví to ani nemůžeme kompenzovat zdražováním. Na druhou stranu s tím žádné technické problémy nemáme, funguje to zatím dobře a účtenky se nám tady hromadí stejně jako předtím," řekli tam redaktorovi Aktuálně.cz.

Potraviny Lacinka na ulici Lidická v Brně si pořídily kompletně nové vybavení do všech poboček.
Potraviny Lacinka na ulici Lidická v Brně si pořídily kompletně nové vybavení do všech poboček. | Foto: Aleš Ligas
11:15

Velké supermarkety Albert a Billa na Náměstí Svobody v Brně nemají na rozdíl od menších obchodů žádné problémy. "Všechno funguje jako předtím, problémy s odezvou nemáme," potvrzuje jedna z prodavaček.

EET účtenka, Billa na brněnském Náměstí Svobody
EET účtenka, Billa na brněnském Náměstí Svobody | Foto: Aleš Ligas
11:10

Pekařství v pražském Karlíně ode dneška nabízí speciální cenu pro voliče Andreje Babiše. Místo standardních čtyř korun zaplatí všichni, kdo se k volbě přihlásí, za housku 29,90 koruny. "Dnes se k tomu přihlásili tři zákazníci a naúčtovala jsem jim 29,90 Kč. Smáli se tomu," říká pokladní. "Zda budou volit Babiše nadále, neříkali," dodává. Účtování s EET je podle ní obtížnější, protože musí rozčleňovat markované zboží podle kategorií. Vše trvá déle, obsluha se dnes ještě nezastavila, ale věří, že jde jen o zvyk.

Foto: Aktuálně.cz
11:05

Ludmila Klimentová prodává na chebském náměstí Jiřího z Poděbrad rostlinnou kosmetiku. Po startu EET bude o zhruba deset až patnáct procent zdražovat. "Pořídila jsem pokladnu i se skladovým systémem za zhruba 20 tisíc korun," říká. Levnější systém kolem pěti tisíc korun nezvolila, protože prý neumí na účtenku vytisknout jednotlivé položky. "Finanční správa to sice nevyžaduje, ale případná kontrola z České obchodní inspekce ano. Mohla bych to vyřešit vypisováním paragonů ručně, ale pak bych ve špičce nestíhala," vysvětluje.

Upozornila také na některé obchodníky z okolí, pro které bylo zavedení EET pomyslnou konečnou kapkou. Zavřel například obchod se spodním prádlem (na fotce) nebo masna kousek od chebského náměstí.

Foto: Jiří Hovorka
11:00

Prodejny v centru Chebu vydávají účtenky bez zpoždění. Vyzkoušeli jsme prodejnu vietnamských obchodníků se smíšeným zbožím. Účtenka i s kódy od finanční správy vyjela okamžitě. Prodejce se ale o detailech bavit nechtěl.

I v knihkupectví Kosmas vyjela účtenka bez čekání. Se zaváděním nového systému nebyly problémy. "O vše se postarali v Praze," řekla prodavačka s tím, že knihkupectví patří pod celorepublikový řetězec.

Také v Bille, kde byl čilý dopolední ruch, šlo vše bez problémů a na účtenky se nečekalo.

Foto: Jiří Hovorka
10:55

Celá tržnice Sapa vypadá, že je na EET k dnešku zodpovědně připravena. Mnoho ze zdejších vietnamských podnikatelů ale nerozumí dobře česky, a ačkoliv pokladny mají, neumějí ještě úplně pracovat se systémem a bojí se, aby neměli problémy. Když řekneme, že jsme novináři, jsou ochotní a usměvaví. Je vidět, že navzdory dobré přípravě mají strach, aby vše fungovalo, jak má, a neměli potíže. Celé to působí absurdně, když usměvaví lidé v malých obchůdcích prodávají bylinky a na starých pultech vedle sošky Buddhy se jim lesknou nové pokladny a terminály vypadající jako z jiného vesmíru.

EET v pražské tržnici Sapa
EET v pražské tržnici Sapa | Foto: Markéta Zemánková
10:50

Second hand na nádraží v Českém Brodě u pokladny krabičkou pro zúčtování EET disponuje. Ne už tak informací o povinnosti vydat zákazníkovi účtenku. "Účtenku Vám vydáme na vyžádání," píše se na informační cedulce u pultu. Obchodník ji ale podle zákona musí nově vydávat automaticky.

Second hand na nádraží v Českém Brodě
Second hand na nádraží v Českém Brodě | Foto: Michal Šenk
10:42

I v malém stánku v pražské tržnici Sapa mají EET pokladnu, paní prodávající má však starosti s výpadky internetového připojení. Podobných tu je pravděpodobně více, ale všichni se zodpovědně snaží

EET v pražské tržnici Sapa
EET v pražské tržnici Sapa | Foto: Markéta Zemánková
10:35

"V současné době má EET aktivováno zhruba polovina e-shopů z těch, kteří povinnost evidence tržeb mají. S komunikace s podnikateli bylo do poslední chvíle zřejmé, že doufají v úplné zrušení EET pro e-shopy," říká Miroslav Uďan, šéf společnosti Shoptet, která zajišťuje řešení pro zhruba čtvrtinu českých e-shopů. "Vzhledem k neúplným a často protiřečícím informacím ze strany ministerstva financí jsme jako poskytovatelé řešení pro EET museli celý systém dolaďovat i poslední den před začátkem druhé vlny. Většina našich klientů EET řešila na poslední chvíli, největší nápor byl v pondělí a úterý, jak jsme očekávali," dodává Uďan.

Přibližně jedna třetina všech e-shopů podle něj do EET nespadá, protože nenabízí online ani hotovostní platby. "Ačkoli se hovořilo, že mnozí možnost placení kartou zruší, my jsme zaznamenali pouze několik ojedinělých případů. Přeci jen je to v oblasti e-commerce krok zpátky," říká Uďan. Přibližně jedna třetina "e-shopařů" má současně i kamenný obchod. Dá se podle něj říci, že ti jsou disciplinovanější.

10:26

Starosti se zavedením EET mají i e-shopy. Až do ledna nevěděly, jestli se jich povinnost vůbec bude týkat, protože cílem je omezit úniky tržeb v hotovosti. Přesto musí evidovat i platby kartou. Některé proto tuto moderní formu raději ruší a zůstane jen možnost převodu na účet.

Konec platebních karet v e-shopu kvůli EET
Konec platebních karet v e-shopu kvůli EET | Foto: Stanislav Zhejbal
10:18

"Před 25 lety, když jsem si v Brně založila obchod s textilem, tak jsem si myslela, že nakoupím a prodám. Bohužel to není pravda a zátěže je čím dál víc," řekla v únoru jedna z podnikatelek na semináři, který proběhl v rámci veletrhů Styl a Kabo. Řada jejích kolegyň vnímá EET jako další zátěž, která jim ztěžuje obchodování."Člověk musí znát čím dál více zákonů, musí dělat čím dál víc administrativy, čím dál víc papírování a přitom se musí soustředit na běžnou obchodní činnost, aby prosperoval," uvedla majitelka obchodu z menšího města.

S množstvím povinností roste obava z chyb a následných sankcí. "Nemůžu být pořád na prodejně a kontrolovat prodavačky. Když udělá chybu, nemusím na to přijít a pak mi hrozí pokuta," řekla další z podnikatelek. Divily se také tomu, že některé věci nemá ministerstvo ani ve druhé polovině února zcela dořešené a nemá jasnou metodiku. V diskusi se podle nich například nepodařilo vyjasnit, jak postupovat při evidenci dárkových poukazů a následné koupě s jejich využitím.

10:14

"Stalo nás to 18 tisíc, nová pokladna a celý systém. Nákladnější investici za celý rok neudělám," říká majitel antikvariátu v pražské Dlážděné ulici Miroslav Červík. "Musíme se přizpůsobit, co nám zbývá," dodává. V prodejně starých knih se s novým systémem sžívají pomalu. Hodinu po otevření teprve instalovali informační tabulky k EET. Právě tuto formalitu, která spotřebitele informuje o povinnosti vydávat účtenky, finanční správa také kontroluje.

V prodejně starých knih v Praze se s EET sžívají jen pomalu.
V prodejně starých knih v Praze se s EET sžívají jen pomalu. | Foto: Michal Šenk
10:07

Reportér Aktuálně.cz si zahrál v centru Prahy na anglicky mluvícího turistu. K pohlednici v kiosku na Masarykově nádraží mu účtenku vydali okamžitě a bez vyzvání.

EET při nákupu pohledu
EET při nákupu pohledu | Foto: Michal Šenk
10:02

Největší problémy z navštívených obchodů v Brně měla zatím prodejna Ovoce a zelenina v Lidické ulici poblíž Moravského náměstí. Kolem půl deváté tu na pultu mimo jiné ležela dlouhá účtenka pouze s náhradním kódem PKP, což znamená, že se pokladna nespojila s finanční správou a nedostala kód FIK. Při vlastním nákupu pak redaktor čekal na účtenku asi půl minuty. "Od rána nám to funguje naprosto hrozně, účtenky vyjíždí z pokladny za dost dlouhou dobu a některé nemají kód FIK. Ztěžuje nám to práci, pokladna nás stála přes pět tisíc plus další náklady a o něco budeme muset i zdražit," říká provozovatel prodejny, který se nechal ochotně vyfotit před prodejnou, když vykládal čerstvou zeleninu.

Foto: Aleš Ligas
9:55

Drogerie v pražské vietnamské tržnici Sapa tržby eviduje podle zákona a vydala nám svou první EET účtenku. Obsluha je mírně zmatená, ale s úsměvem markuje a říká, že jim EET vůbec nevadí. Jediné, do čeho museli investovat, bylo připojení k internetu.

9:50

V trafice v centru Brna (Česká ulice) mají problémy s rychlostí systému. "Účtenka vyjíždí v průměru za osm až deset vteřin. Je to naprostý nesmysl, stejně si je nikdo nebere a za jednu dvanáctihodinovou směnu nám tady zůstává přes pět set účtenek," říká prodavačka a ukazuje plnou krabici. Paragony dostanete na všechno - i na žvýkačku za čtyři koruny.

V trafice v centru Brna na ulici Česká mají problémy s rychlostí systému.
V trafice v centru Brna na ulici Česká mají problémy s rychlostí systému. | Foto: Aleš Ligas
9:45

V pekárně Panos, která je přímo naproti Ústavnímu soudu v centru Brna, funguje EET podle obsluhy víceméně dobře. "Ze začátku jsme měli problémy s delší odezvou systému, někdy až okolo šesti nebo sedmi vteřin. Dokonce nám i dvě účtenky vyjely z pokladny bez kódu FIK. Od půl osmé ale všechno funguje dobře. Větší fronty se nám přes tyto počáteční problémy moc netvořily, my máme v ranní špičce stejně pořád plno, tak to nejde ani poznat," říká obsluha pekárny. Náš reportér si tam koupil koblížek a na účtenku čekal asi vteřinu.

Start druhé fáze EET v Brně, pekárna Panos.
Start druhé fáze EET v Brně, pekárna Panos. | Foto: Aleš Ligas
9:40

Jarmila Košková, která má v centru Hodkovic nad Mohelkou prodejnu s potravinami a vlastní také cukrárnu a restauraci, není z EET právě nadšená. "Měli jsme veliké investice, za tři pokladny jsme dali kolem 50 000 korun, k tomu budou ještě paušály za internetové připojení a další náklady," říká. Jen spotřeba pásek do pokladen je podle ní kvůli EET třikrát větší než dřív, navíc to už není obyčejný papír, a tak jsou náklady vyšší. "Nebudeme si moci koupit jiné věci, které bychom chtěli, třeba novou lednici, která pro nás má větší přínos než nová pokladna," zdůrazňuje.

Zvýšené náklady v souvislosti s EET se podle Koškové promítnou v růstu cen zboží v obchodech. Není to přitom o tom, že by se sama rozhodla kvůli EET sortiment zdražovat. "Zdražuje se už v nákupech, máslo a mléčné výrobky zdražily, dostáváme dražší zboží už od velkoobchodníků, marži budeme mít stejnou," řekla Košková. Nové kasy jsou podle ní pomalé, což zákazníky zdržuje. "Když si přijdou koupit dva rohlíky a salám ke svačině, často na účtenku ani nečekají," dodává.

9:27

Komentátor Hospodářských novin David Klimeš účtenku nedostal. Jaké zážitky s EET máte vy? Napište nám na [email protected].

9:21

V Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku skončily kvůli EET dva obchody na náměstí - second hand a galanterie. Ukončení podnikání v městečku s 3000 obyvateli zvažovala i Jiřina Sppaertsová, která má na náměstí obchod s dárkovým zbožím. Nakonec ale pokračuje dál, i když musela do elektronické pokladny investovat 11 000 korun. Teď jí budou chybět na nákup nového zboží. Zdražovat se přesto nechystá, už by to bylo neprodejné.

"Nejsem zvyklá se vzdávat, uzavření second handu i galanterie kvůli EET je mi ale líto, sama jsem tam nakupovala," říká Sppaertsová. Pro drobné obchodníky, jako je sama, považuje EET za zbytečné. "Koho bychom asi mohli okrádat?" dodává.

9:18

Ne všude je to ale úplně bez problémů. "Ve vlaku RegioJetu jsou jen dvě  pokladny s EET. Pokud z různých důvodů kasa nefunguje, posádka nesmí občerstvení prodat. A právě v našem vlaku se to stalo, v provozu je jen jedna pokladna s EET a tak se může stát, že se na některé cestující nedostane. Někteří cestující jsou proto naštvaní, ale ne na RegioJet, nýbrž na Andreje Babiše," píše ze žlutého vlaku Dalibor Chvátal.

9:13

Provoz elektronické evidence tržeb je po dnešním zapojení obchodníků plynulý a bez problémů, řekla mluvčí finanční správy Petra Petlachová. Problémy nehlásí ani server Hlídač EET, který monitoruje dostupnost a rychlost komunikace pokladen podnikatelů se servery finanční správy.

9:08

Zdá se, že ani novinové stánky na pražském Václavském náměstí začátek EET nijak nezaskočil. Příslušná účtenka byla při platbě reportéra Aktuálně.cz samozřejmostí. "Žádné problémy s EET nemáme," uvedla jedna z prodavaček.

1. březen na pražském Václavském náměstí
1. březen na pražském Václavském náměstí | Foto: Michal Šenk
8:55

Trafikant na pražském Strossmayerově náměstí si na vydávání účtenek zatím nezvykl. Lidi je nechtěli dřív, nechtějí ani teď. Pro sousední prodejnu potravin se dneškem prakticky nic nemění. "Elektronické účtenky" vydávali i dosud, jen na nich teď přibyl FIK.

EET v trafice na pražském Strossmayerově náměstí
EET v trafice na pražském Strossmayerově náměstí | Foto: Michal Šenk
8:50

Na nová pravidla se připravila i vietnamská prodejna potravin v pražském Karlíně. Měli tam jen obavy, zda se jim účtenky z nových terminálů budou bez problémů tisknout. Terminály na tisk účtenek zatím mají ve všech podobných večerkách, které reportéři Aktuálně.cz po ránu navštívili.

EET ve vietnamské prodejně
EET ve vietnamské prodejně | Foto: Markéta Zemánková
8:45

Vít Hora provozuje trafiku v chebské Riegerově ulici. "Nová pokladna mě vyšla i se zaškolením na zhruba deset tisíc korun. Jsou to pro mě náklady navíc, ale ceny zvedat nemohu. Noviny i cigarety mají pevné ceny. Musím to zvládnout, jinak by mě to položilo," říká. Kromě výdajů na pořízení pokladny má nově také pravidelný měsíční náklad na připojení k internetu v řádech stovek korun. S fungováním nové pokladny je spokojený. "Je to rychlé, bez problémů. Začal jsem s EET už tři dny dopředu," dodává Hora.

Vít Hora
Vít Hora | Foto: Jiří Hovorka
8:40

"Zavedení EET pro nás znamenalo velmi nevýznamné dodatečné náklady. V žádném případě kvůli tomu neplánujeme zdražovat. V provozu jsme zatím nezaznamenali žádné komplikace," uvedli v oficiálním vyjádření pro Aktuálně.cz zástupci řetězce Penny Market.

1. března funguje EET v chebském Penny Marketu bez problémů.
1. března funguje EET v chebském Penny Marketu bez problémů. | Foto: Jiří Hovorka
8:35

Papírnictví v pražském Karlíně se na EET připravilo již před týdnem a zatím funguje vše bez problému. Technicky se pro ně nic nezměnilo, zboží markovali po jednotlivých položkách už před EET.

EET v karlínském papírnictví
EET v karlínském papírnictví | Foto: Markéta Zemánková
8:30

Problémy nejsou ani v Chebu, hlásí redaktor Aktuálně.cz. Po ránu navštívil Penny Market, vedle stojící maso-uzeniny Zeman a klasickou trafiku s novinami a cigaretami. Na komplikace si nikde nestěžují, vše funguje rychle a plynule. Běžní lidé zavádění EET vůbec neřeší.

Účtenka za jediný rohlík.
Účtenka za jediný rohlík. | Foto: Jiří Hovorka
8:25

Po osmé ráno se pražská Holešovická tržnice teprve probouzí. Trhovci připravují oblečení k prodeji a vytahují i krabičky na zúčtování EET.

Pražská Holešovická tržnice při startu druhé fáze EET
Pražská Holešovická tržnice při startu druhé fáze EET | Foto: Michal Šenk
8:15

"Přibude vesnic, odkud si za nákupem základních potřeb budete muset nějak zajet. Autem. Například do supermarketu na kraji města," píše komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold. Tvrzení, že kvůli EET skončí hlavně nepoctivci okrádající stát, mělo své slabiny i u hospod, v případě drobných prodejen potravin je už ale prakticky nepoužitelné. Na Česku je toho ke zlepšování mnoho jiného, dodává.

8:00

U prodejen, které ráno navštívili redaktoři Aktuálně.cz, se žádné fronty kvůli EET netvoří, hromadí se tam ale účtenky za drobné nákupy. Například v pekařství Mr. Baker na plzeňském hlavním nádraží nebo v pekařství Kabát v Praze na Florenci lidé evidentně neplánují rohlíky a další drobné pečivo reklamovat. "Mírné zdržení to ale je. I dříve jsme zadávali každý prodej do pokladny, nově ale musíme vytištěnou účtenku alespoň symbolicky nabídnout zákazníkovi a případně ji pak vyhodit," říká prodavačka v jedné z prodejen.

Start druhé vlny EET v obchůdku na pražském Střížkově
Start druhé vlny EET v obchůdku na pražském Střížkově | Foto: Michal Šenk
7:35

Zahraniční turisté dostávají v některých pražských restauracích i účtenky, které mají k požadavkům EET opravu daleko. Projděte si náš únorový test.

7:30

Jak probíhá dnešní start EET právě u vás? Dostali jste zajímavou účtenku, nejen v souvislosti s evidencí tržeb? A jaké máte zkušenosti z dosavadního provozu EET ve stravovacích službách? Napište nám na [email protected].

7:26

Evidovat tržby zatím nemusejí ti, kteří mají prodej jako okrajovou nebo doplňkovou činnost. To je tehdy, pokud tržby z této činnosti za předchozí kalendářní rok za každou jednotlivou provozovnu nepřesáhly 175 000 korun a současně tvoří maximálně 49 procent tržeb provozovny. Takový prodej se pak do EET zapojí až s hlavní činností podnikatele. Týká se to například veterinářů, kteří v rámci ordinace prodávají krmivo.

7:22

Tak jako každou první středu v měsíci se i dnes v poledne rozezní sirény. Pravidelnou zkoušku tentokrát využijí Svobodní při protestu proti EET. Symbolická stávka živnostníků má trvat tři minuty.

7:17

Odpůrci EET, mezi které patří vedle mnoha podnikatelů také opoziční ODS či TOP 09, dostali v uplynulých týdnech nové argumenty: Proč by drobní živnostníci měli státu posílat veškeré informace, když sám ministr financí mlží ohledně svého podnikání a nákupu dluhopisů? Sám stát také odmítá zveřejňovat, jak s veřejnými penězi hospodaří - poslanci v únoru prosadili rozsáhlé výjimky z registru smluv.

7:13

Podobně jako hospodští v první vlně si i teď někteří obchodníci stěžují, že už předtím je stát přetěžoval byrokracií a omezeními. Zejména starší podnikatelé si nechtějí zvykat na moderní systémy pro komunikaci s finanční správou a tiskem účtenek. A pro řadu z nich jde také o finanční problém, protože jednorázové i provozní náklady na zavedení EET bývají výrazně vyšší než 5000 korun, které si - navíc jen za určitých podmínek - mohou odečíst jako jednorázovou daňovou slevu.

7:10

Větší zátěží než pro velké řetězce je start EET pro drobné podnikatele. Hlavně ti, kteří už dříve měli problémy s přežitím, teď mluví o poslední kapce a konci podnikání.

7:10

Prodejci v pražském obchodním domě Kotva jsou většinou připraveni už od poloviny února. Každý z téměř stovky nájemců si zařizoval systém samostatně. "Osmdesát procent si jich pořídilo systém do částky 10 tisíc korun," upřesňuje Marek Vavřina, poradce Pražské správy nemovitostí, která Kotvu vlastní.

7:07

Někteří obchodníci se bojí, že ke zdržení dojde hlavně po startu účtenkové loterie. Tu plánuje ministerstvo financí zprovoznit zhruba ve druhé polovině roku. Aby lidé zvýšili svou šanci na výhru, mohou se pak snažit rozdělit nákup na jednotlivé položky a chtít účtenku třeba za každý rohlík.

7:03

Fronty by se už neměly opakovat, slibuje mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

07:00

Velké obchodní řetězce se na druhou vlnu EET většinou připravily s předstihem. Účtenky s kódem FIK už několik dnů vydávají například Billa, Globus, stejně jako třeba čerpací stanice MOL. Lidé by v praxi neměli nic poznat - větší obchody vydávaly účtenky z elektronického pokladního systému už dříve, nově na nich "jen" přibyly speciální kódy pro EET.

Obavy z dlouhého čekání na odezvu ze serveru finanční správy se v první fázi u stravovacích služeb zatím nepotvrdily. Pokud docházelo ke zdržení, bylo to hlavně špatným nastavením systému u obchodníka. V pondělí si to vyzkoušel i řetězec Lidl.

6:55

I po dnešku bude platit výjimka pro stánkaře, kteří prodávají občerstvení "do ruky" (tedy nenabízejí jídla a nápoje k okamžité konzumaci na místě, a nemají proto stolky, židle či další zázemí). Na tuto skupinu dopadne EET až ve třetí fázi od března 2018.

6:50

Na poslední chvíli přesto začal ministr Andrej Babiš (ANO) prosazovat pro e-shopy výjimky ze systému, které původně odmítal. "Netušili jsme, kolik druhů podnikání u nás máme," vysvětlil náhlý obrat, přestože zástupci e-shopů upozorňovali na nejasnosti už dříve. Navrhoval také z EET vyjmout podnikatele s ročními tržbami menšími než 250 tisíc korun, pokud by se předem dohodli s finančním úřadem na paušální výši daně.

Změny však nakonec neschválili poslanci. Neprošly ani výjimky navrhované koaličními lidovci třeba pro farmářské trhy. (Jednání sněmovny jsme podrobně sledovali zde.) Lidovci navíc chtějí zcela zrušit třetí a čtvrtou fázi EET, do níž se mají zapojit řemeslníci a další živnostníci nebo svobodná povolání jako lékaři a architekti.

6:45

Od 1. března se musí vedle "kamenných obchodů" zapojit i všechny e-shopy, pokud přijímají platbu v hotovosti. EET se paradoxně vztahuje i na platby kartou, přestože je eviduje přinejmenším banka, a k žádnému zatajování tak nemůže docházet. Důvody se pokoušel vysvětlit šéf finanční správy v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

6:40

Finanční správa varuje, že na rozdíl od prosince zahájí kontroly ve druhé vlně okamžitě. "Vzhledem k tomu, že kontrolní nákup v obchodě je mnohonásobně rychlejší než kontrolní nákup v restauraci, půjde o stovky akcí denně, a to napříč celou republikou," říká šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

6:35

V prvních týdnech po prosincovém startu EET byli úředníci ještě shovívaví, později už rozjeli kontroly naplno. Zatím jich uskutečnili přes devět a půl tisíce. Porušení zákona našli při více než 800 kontrolách. Finanční správa dosud uložila 20 pokut za celkem 103 700 korun, o dalších se ještě rozhoduje. Nejčastějším prohřeškem je nevystavení účtenky, neumístění informačního oznámení a nezasílání údajů do systému EET.

Průvodce elektronickou evidencí tržeb: Co musí obsahovat účtenka?

2:31
EET je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka posílány na státní správu. Podívejte se, co je k jejich užívání potřeba.
6:30

Podnikatel teď musí vydat účtenku povinně, tedy i bez výslovného přání zákazníka. Lidé si ji ale nemusí odnést s sebou. V restauracích a kavárnách se tak od prosince začal hromadit papír. U obchodníků, kteří se zapojí od 1. března, by zájem o účtenky mohl být větší, protože lidé je mohou potřebovat k případné reklamaci nákupu. Doklad ale musíte dostat i za jediný rohlík nebo žvýkačky.

6:25

Do EET bylo do konce února aktivně zapojeno téměř 88 tisíc podnikatelů a firem (jde o součet ostré první fáze plus testovacího provozu těch, kteří se s předstihem zapojili do druhé fáze). Finanční správě přišlo od prosincového startu EET přes 273 milionů účtenek.

6:20

Jako první se do EET od loňského prosince povinně zapojily stravovací a ubytovací služby - konkrétně hlavně restaurace, hospody, kavárny, hotely či penziony. Jde zhruba o 40 000 podnikatelů a firem. Právě v tomto oboru totiž státu uniká nejvíce příjmů kvůli krácení tržeb, tvrdí ministerstvo financí. "Je zde nejvíce hotovostních plateb a také největší podíl šedé ekonomiky," říká náměstkyně ministra Alena Schillerová.

Podrobný přehled všech čtyř fází najdete v naší grafice.

6:15

Někteří podnikatelé si stěžovali, že zdánlivě jednoduché vydání registračních údajů pro "elektronickou evidenci" trvá finanční správě neúměrně dlouho - řádově několik dnů. A i ti, kteří je získali včas, mohli narazit na vytíženost firem, které pokladní systémy dodávají.

6:10

Nelze ale odhadnout, kolik obchodníků poruší zákon a nezačne dnes evidovat tržby. Na konci měsíce finanční správa připustila, že na řadu firem ze zmíněného čtvrt milionu se EET nevztahuje, protože přijímají pouze platby převodem z účtu na účet (a nikoliv v hotovosti, kartou, stravenkami a podobně). "Další obchodníci pak mají pouze sezonní prodej. Těm stačí se do systému EET přihlásit později - až ve chvíli, kdy začnou platby přijímat," říká ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Průvodce elektronickou evidencí tržeb: Jak e-tržby fungují

2:47
EET je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka posílány na státní správu. Podívejte se, jak systém funguje.
6:05

Finanční správa ještě v první polovině února odhadovala, že EET se dotkne až 250 tisíc podnikatelských subjektů z maloobchodu a velkoobchodu. Podle údajů z úterního odpoledne si autentizační údaje pro zapojení do druhé vlny EET vyzvedlo jen 113 tisíc podnikatelů.

6:00

Druhá fáze elektronické evidence tržeb začíná. Od 1. března se povinně zapojují všichni obchodníci s výjimkou těch, kteří přijímají peníze jen převodem na účet. Ze čtyř plánovaných fází EET se má právě v této přidat nejvíce podnikatelů. První den ostrého provozu budeme sledovat v online reportáži.

Petr Kučera Jiří Hovorka Markéta Zemánková Michal Šenk Martin Ťopek Ludvík Hradilek ČTK Petr Kučera, Jiří Hovorka, Markéta Zemánková, Michal Šenk, Aleš Ligas, Martin Ťopek, Ludvík Hradilek, ČTK
Aktualizováno 1. 3. 2017 19:16
 

Právě se děje

Další zprávy