Svíčková i pivo po startu EET zdražily. Restaurace zvedly ceny o tři procenta, spočítali statistici

ČTK ČTK
27. 2. 2017 11:35
V cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl Marek.

Zdražila klasická jídla jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci je větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 koruny za půllitr na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Stagnaci nebo pokles ceny statistici zjistili u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu stály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu si v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46 400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

 

Právě se děje

před 34 minutami

Ústecký kraj pošle Vejprtům milion, zaměstnanci vybrali 70 tisíc korun

Radní Ústeckého kraje schválili na pomoc Vejprtům po tragickém požáru milion korun. Částku budou schvalovat v pondělí zastupitelé. Zaměstnanci krajského úřadu mezi sebou vybrali 70 tisíc korun, dnes je předají městu, ve kterém v neděli při požáru domu pro zdravotně postižené zemřelo osm mužů, 30 lidí záchranáři ošetřili. 

Milion korun z fondu pro mimořádné události má pomoci s likvidací následků požáru v domově Kavkaz. Objekt je podle statika nyní neobyvatelný, musí se vyměnit ohořelé části, vymalovat, uklidit. Lidé začnou s úklidem poté, co si dům prohlédne zástupce pojišťovny.

Ústecký kraj zajistil občanům města Vejprty, včetně klientů domova a jeho zaměstnanců psychosociální pomoc. Zástupci města mohou kontaktovat humanitární organizace, jejichž součástí jsou centra krizové intervence.

Další zprávy