Úleva pro e-shopy? Nesplnitelná podmínka pro EET zmizí, absurdita s kartou zůstává

Markéta Zemánková Markéta Zemánková
1. 2. 2017 10:37
Téměř nereálná se ukazovala podmínka, aby internetový obchodník vystavil zákazníkovi účtenku s unikátním kódem pro EET okamžitě po zaplacení nákupu. Upřesnění pravidel, které do konce týdne plánuje vydat ministerstvo financí, by mělo e-shopům alespoň trochu usnadnit práci. Nic ale nezmění na tom, že od března se začne EET vztahovat i na online platby kartou, přestože už nyní je eviduje přinejmenším banka.
Foto: iStock

Praha – Ministerstvo financí slibuje, že zjednoduší pravidla pro zapojení e-shopů do elektronické evidence tržeb (EET). Jde konkrétně o online platby kartou po internetu. Oborové sdružení Asociace pro elektronickou komerci (APEK) už dříve varovalo, že kvůli nové povinnosti zruší tisíce e-shopů možnost platby kartou.

Internetové obchody EET se nevyhnou ani při platbě kartou. Výjimku, kterou na poslední chvíli prosazoval sám autor „bezvýjimkového“ systému, ministr financí Andrej Babiš (ANO), totiž v lednu neschválili poslanci. Upřesnění pravidel, které do konce týdne plánuje vydat ministerstvo financí, by jim ale mělo alespoň trochu usnadnit práci.

„Konkrétně a přesně se v metodickém pokynu definuje, ve kterém okamžiku se budou vydávat účtenky,“ říká náměstkyně ministra Alena Schillerová. Dodává, že okamžik se nastaví tak, aby to bylo v souladu se zákonem, ale zároveň technicky proveditelné pro obchodníky.

EET, která se e-shopů začne týkat od 1. března, dosud představovala komplikaci hlavně pro menší e-shopy. Nejde jen o výdaje na doplnění systému tak, aby splnil požadavky na evidenci tržeb. Téměř nereálná se ukazovala podmínka, aby obchodník vystavil zákazníkovi účtenku s unikátním kódem pro EET okamžitě po zaplacení nákupu (zákon hovoří o okamžiku „nejpozději při přijetí tržby“).

Zpracování přijaté objednávky totiž zejména u menších e-shopů může trvat i několik hodin a není v jejich silách reagovat na každou přijatou a zaplacenou objednávku okamžitě. Řada jich totiž nemá zautomatizovaný systém, který by umožňoval expedici zboží bezprostředně po přijetí platby skrze platební bránu. Ta sice potvrdí zákazníkovi, že platba proběhla úspěšně, ale drobní podnikatelé přijatou objednávku vyřizují třeba až ve chvíli, kdy se podívají do e-mailu.

„Splnění podmínky o předání kódu u online platebních metod hned v momentě úhrady je technicky velmi náročné. Internetové obchody totiž získávají informace o platbě zprostředkovaně, v některých případech je prakticky neřešitelné zaslat data do evidence ihned,“ říká Jan Vetyška, ředitel Asociace pro elektronickou komerci.

Podobné "ladění" pravidel EET na poslední chvíli předcházelo i startu první vlny od loňského prosince.

Hlavním cílem EET je přitom zamezit nepřiznaným příjmům, což se týká hlavně hotovostních plateb. Přesto ministerstvo financí trvalo na tom, že se systém bude vztahovat i na online platby kartou přes internet, ačkoliv ty jsou už nyní evidovány přinejmenším bankou a obchodník je nemůže zatajit.

Platby kartou jsou druhou největší skupinou plateb hned po úhradách v hotovosti, proto je není možné vyloučit z elektronické evidence tržeb – tak zdůvodnil jejich zařazení do EET i šéf finanční správy Martin Janeček. Systém by taktéž byl složitější pro prodejce, kteří by na místě museli rozlišovat, kdy povinně zaslat datovou zprávu a kdy nikoliv,“ domnívá se.

Podle Janečka je třeba platby kartou evidovat, protože jinak by to mohlo nepříznivě ovlivnit "pozitivní trend elektronického placení". Lidé by podle něj mohli částečně přestat kartou platit, protože by například účast v chystané účtenkové loterii byla jen pro ty, kdo platí hotově.

Výsledek ale může být přesně opačný: Dosud rostoucí trend elektronického placení v e-shopech se může přibrzdit nebo zastavit, protože pro obchodníky bude příliš komplikovaný. Nejrozšířenější platební metodou v e-shopech navíc v Česku stále zůstává dobírka.

 

Právě se děje

Další zprávy