Přehled: Pohlídejte si důležité termíny v osobních financích

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2019 7:09
Co a kdy zaplatit? Nabízíme přehled důležitých daňových termínů i těch, které se týkají například spoření či pojištění.

První dny nového roku jsou ideální k revizi základních finančních produktů a služeb, které využíváme. A navíc se blíží doba daňových přiznání, na která je třeba se dobře připravit. 

Proto jsme s odborníky vytipovali důležité termíny v roce, díky kterým nutné platby zaplatíte včas. 

Foto: iStock

Revize finančních produktů a služeb

Neváže se sice na konkrétní termín, ale začátek roku je k revizi osobního rozpočtu ideální. 

Připomeňme si, že správná finanční rezerva každého z nás má být ve výši šesti měsíčních platů. I když zrovna na začátku roku, po vánočním náletu na peněženku, ne každý takovou zásobu má. Snažte se ji postupně doplnit. Dobrou zprávou je, že téměř 60 procent Čechů si dalo předsevzetí, že letos naspoří více peněz než loni. Považují totiž své úspory za nedostatečné. Přišel na to průzkum ING Bank.

Zkontrolujte spořicí účty a půjčky

Takže se určitě podívejte na spořicí produkty, které využíváte - pokrývá úrok alespoň inflaci (2,5 procenta)? Nestálo by za to investovat část pravidelné měsíční úspory do některého z investičních produktů, například podílových fondů?

"Kritickou revizi si zaslouží také půjčky. Nemáte jich moc od různých poskytovatelů? Pokud ano, vyplatí se konsolidovat půjčky do jedné, a to ideálně v bance, záruka, že přitom ušetříte zejména na výši měsíčních splátek, je takřka stoprocentní," říká ombudsmanka České spořitelny Iva Lorencová. 

Začátek roku je podle ní také ideální dobou pro sjednání penzijního připojištění nebo spoření, a to zejména v situaci, kdy vám na něj může přispívat váš zaměstnavatel.

 

Právě se děje

Další zprávy