Přehled: Pohlídejte si důležité termíny v osobních financích

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2019 7:09
Co a kdy zaplatit? Nabízíme přehled důležitých daňových termínů i těch, které se týkají například spoření či pojištění.

První dny nového roku jsou ideální k revizi základních finančních produktů a služeb, které využíváme. A navíc se blíží doba daňových přiznání, na která je třeba se dobře připravit. 

Proto jsme s odborníky vytipovali důležité termíny v roce, díky kterým nutné platby zaplatíte včas. 

Foto: Jan Langer

Únor - podpis růžového formuláře

Do 15. února musí zaměstnanci podepsat u mzdové účetní prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti na zdaňovací období 2019 a podávají žádost o provedení ročního zúčtování záloh na daň a daňové zvýhodnění za zdaňovací období 2018.

"O roční zúčtování daně mohou posledního zaměstnavatele požádat i zaměstnanci, kteří pracovali během roku pro více zaměstnavatelů postupně za sebou a u všech podepsali prohlášení k dani," doplňuje Gabriela Ivanco z Mazars.

Zároveň do tohoto data musí zaměstnanci odevzdat do mzdové účtárny všechny podklady nezbytné pro uplatnění odečitatelných položek a slev na dani (například darovací smlouva, potvrzení od školky o výši školkovného…).

Kdy podává zaměstnanec daňové přiznání sám

Pozor: i někteří zaměstnanci však musí daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob podávat sami:

  • Za rok 2018 musí daňové přiznání podat všichni zaměstnanci, kteří pobírají další zdanitelné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálových příjmů, z pronájmu nebo z ostatních příjmů vyšší než 6000 Kč za rok.
  • Pokud byla v některém měsíci roku 2018 vykonávána práce pro dva zaměstnavatele současně a z obou příjmů byla odvedena zálohová daň z příjmu, vzniká povinnost podat daňové přiznání, a to bez ohledu na životní situaci.
  • Daňové přiznání musí podat též všichni zaměstnanci, kteří mají za rok 2018 povinnost platit sedmiprocentní solidární daň. Rozhodující je přitom dosažení ročního rozhodného příjmu nad 1 438 992 Kč.
 

Právě se děje

Další zprávy