Přehled: Pohlídejte si důležité termíny v osobních financích

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2019 7:09
Co a kdy zaplatit? Nabízíme přehled důležitých daňových termínů i těch, které se týkají například spoření či pojištění.

První dny nového roku jsou ideální k revizi základních finančních produktů a služeb, které využíváme. A navíc se blíží doba daňových přiznání, na která je třeba se dobře připravit. 

Proto jsme s odborníky vytipovali důležité termíny v roce, díky kterým nutné platby zaplatíte včas. 

Foto: Shutterstock

Dálniční známka a něco z historie

Dálniční známka
Do konce ledna platí loňská dálniční známka, a nejpozději k 1. únoru byste si tak měli pořídit novou. Pořídit si můžete celkem tři typy známek, které se liší tvarem i barvou, a to desetidenní, měsíční a roční. Desetidenní stojí 310 korun, měsíční 440 korun a roční 1500 korun.

Zpět o sto let
Nepatří to úplně do finančního kalendáře, ale do finanční gramotnosti ano. Měli bychom vědět, že letos slaví koruna 100. výročí.

30. ledna Česká národní banka zahájí oslavy emisemi oběžných mincí a bankovek a vydáním historicky první pamětní bankovky.

1. února pak banka otevře v prostorách Císařské konírny Pražského hradu výstavu, kde bude možné si projít celou historii naší měny a prohlédnout si například zlaté slitky, mince a medaile, originální návrhy československých bankovek od předních umělců nebo vzácné československé mince a papírové peníze.

Pro návštěvníky bude také vystavena zlatá vysokohmotnostní mince nominální hodnoty 100 000 000 korun, která byla vyrobena k tomuto výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy