Přehled: Pohlídejte si důležité termíny v osobních financích

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 1. 2019 7:09
Co a kdy zaplatit? Nabízíme přehled důležitých daňových termínů i těch, které se týkají například spoření či pojištění.

První dny nového roku jsou ideální k revizi základních finančních produktů a služeb, které využíváme. A navíc se blíží doba daňových přiznání, na která je třeba se dobře připravit. 

Proto jsme s odborníky vytipovali důležité termíny v roce, díky kterým nutné platby zaplatíte včas. 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Revize pojištění

Další rozumný krok na začátku roku je revize pojištění: 

Životní pojištění - možná si říkáte, že je na něj brzo, ale máte-li partnera a děti, je dobré se zamyslet, zda a jak budou v případě nenadálých událostí zajištěni. Buďte ale obezřetní v případě uzavírání pojistky. Pečlivě si pročtěte podmínky smlouvy a vyptejte se na výluky. Ne vždy vám totiž finanční poradce nabídne produkt, kde je jasně vysvětleno, nač se vztahuje. 

Cestovní pojištění - "Češi bohužel stále trpí zlozvykem, že cestovní pojištění využívají jen v případě větší letní či zimní dovolené. Řada z nás přitom v průběhu roku absolvuje řadu menších výletů za hranice, například na vánoční nákupy nebo na víkend v rámci akční nabídky levných letenek, kdy si cestovní pojištění nezřizuje. A to je chyba," říká ombudsmanka České spořitelny Iva Lorencová.

Řada pojišťoven i bank podle ní dnes už nabízí celoroční cestovní pojištění, které v mnoha případech vyjde stejně draho jako speciální pojištění na dvoutýdenní dovolenou. A přitom chrání 365 dní v roce.

Pojištění nemovitosti - zkontrolujte si zejména aktuální pojistnou částku stavby. Ceny nemovitostí výrazně vzrostly, proto v mnoha případech hrozí podpojištění. V případě pojistné události pak výše pojistné částky nepokryje náhradu škody.

Pojištění odpovědnosti za škodu - Podívejte se, jak máte nastavené pojištění odpovědnosti. Vztahuje se pouze k pojištěné osobě, nebo i k nemovitosti? Tento rozdíl může hrát velkou roli. Pokud máte pouze občanskou odpovědnost a například neopatrností vytopíte sousedy, pojišťovna odmítá pojistné plnění.

"Výrazné rozdíly jsou také v pojistných limitech. Některé pojišťovny uplatňují na určité pojistné události sublimity (například krádež jízdního kola), takže pojistné plnění nemusí pokrýt celou škodu," doplňuje Iva Lorencová.

Pojištění rekreační nemovitosti -  Zájem o chaty a chalupy roste. A tak jestli nějakou máte, ověřte si, zda je správně pojištěna z hlediska užívání. Trvalé bydlení je přitom definováno jako obývání objektu po dobu devíti a více měsíců v roce. Často se stává, že chaty či chalupy bývají z "úsporných" důvodů pojištěné jako objekty určené k trvalému bydlení. V případě pojistné události pak hrozí krácení pojistného plnění. Pojišťovna si snadno prověří, jakým způsobem pojistník objekt užívá.

 

Právě se děje

Další zprávy