Aby nezemřeli, uchýlili se ke kanibalismu. Zázrak v Andách přežilo jen 16 trosečníků

Adéla Očenášková Dan Poláček ČTK Adéla Očenášková, Dan Poláček, ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2024 14:09
Skupina uruguayských ragbistů letěla v říjnu 1972 z Montevidea na zápas do Chile, jejich letadlo ale havarovalo v Andách. Ze 45 lidí přežilo jen 27 pasažérů. Po více než dvou měsících v extrémních podmínkách velehor se těsně před Vánocemi dočkalo záchrany jen 16 trosečníků. Přežili i díky kanibalismu. Na streamovací platformě Netflix je nyní k vidění film Sněžné bratrstvo, který příběh mapuje.
Archivní snímek dokumentující příběh tragického letu letadla Uruguayan Air Force 571, které se v roce 1972 zřítil v Andách.
Archivní snímek dokumentující příběh tragického letu letadla Uruguayan Air Force 571, které se v roce 1972 zřítil v Andách. | Foto: Aktuálně.cz / Gerard Prins (aka) / Wikipedia / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Další z mužů, Canessa, u příležitosti výročí letecké tragédie pro Deutsche Welle popsal, že jíst těla zemřelých bylo velmi ponižující, porušení všech civilizačních zásad, ale přijal to jako nutnost. "Šli jsme cestou zvířecího instinktu," řekl také.

Parrado v knize napsal, že ani pojídání lidského masa mu ale nikdy nezahnalo hlad a nevrátilo zpět ztracenou sílu.

 

Právě se děje

Další zprávy