Zloději mají na auta políčeno nejvíc ve čtvtek v dubnu

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 3. 2011 10:23
Pojišťovny četly ve svých statistikách
Nejčastěji způsobí nehodu mladí řidiči v autech se silným motorem.
Nejčastěji způsobí nehodu mladí řidiči v autech se silným motorem. | Foto: Policie ČR

Brno - Mějte se na pozoru před mladými řidiči v silných starých autech a každý čtvrtek v dubnu před zloději, vyčetly některé pojišťovny ze svých statistik.

Že krádež auta hrozí nejpravděpodobněji ve čtvrtek a v dubnu, zjistila ve své databázi ČSOB Pojišťovna.

"Zatímco od pondělka do čtvrtka se počty krádeží aut a jejich součástí drží na obdobně vysoké úrovni se zřetelným maximem ve čtvrtek, ke konci týdne si zloději zřejmě vybírají volno a odcizených aut prudce ubývá - nejpříznivější jsou z tohoto pohledu soboty," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění.

Zároveň se v datech o krádežích projevuje velký rozdíl mezi jednotlivými měsíci roku. Zlodějská sezóna podle údajů pojišťovny začíná na přelomu roku a vrcholí v dubnu, v Praze mají zloději ještě druhý vrchol aktivity o letních prázdninách.

Pozor na mladé muže za volantem

Do údajů o zavinění dopravních nehod se zase ponořili lidé z Direct Pojišťovny. Ti zjistili, že nejvíce havárií mají na svědomí muži do 24 let z Prahy, kteří sedí za volantem devět let starého auta se silným dieselovým motorem.

"Ze statistik vyplývá, že nejzodpovědnější řidiči jsou ve věku 45 až 65 let z okolí Brna. Obvykle řídí zánovní vůz se slabším benzínovým motorem (do 1600 ccm) značky Hyundai, Škoda nebo Ford," uvedla pojišťovna.

Objem motoru vozidla má podle pojišťovny na četnost nehod velký vliv - lidé si silnějšími auty bourají 1,5krát častěji než ti, kdo mají motor do 1000 ccm. Tomu odpovídají i značky, které nejčastěji bourající řidiči řídí.

"Nejrizikovějšími řidiči jsou zpravidla ti, kteří řídí vozy značky Audi, BMW, Mazda, Mercedes nebo Volkswagen. Nejméně bourají řidiči v autech od výrobců Chevrolet, Smart, Fiat, Dacia a Hyundai," uvedla pojišťovna.

 

Právě se děje

Další zprávy