Dvacet bouraček za tři roky. I to zvládne český řidič

Radek Pecák Radek Pecák
20. 3. 2011 0:18
Mezi nejčastěji bourajícími řidiči je poměrně hodně lidí ve věku nad 80 let
Nehoda se stala v pátek krátce po 9. hodině v Humpolci
Nehoda se stala v pátek krátce po 9. hodině v Humpolci | Foto: Policie ČR

Mezi miliony lidí, kteří mají v Česku řidičský průkaz a jezdí autem, jsou podle statistik pojišťoven tisíce těch, pro které je dopravní nehoda téměř běžnou událostí.

Například pojišťovna Allianz totiž eviduje ve své databázi pojistných událostí za uplynulé tři roky také 900 řidičů, kteří svým vozidlem způsobili minimálně čtyři pojistné události.

"Primát patří 49letému muži, který zavinil 20 pojistných událostí za 1,4 milionu korun," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Špatní řidiči jsou v každé věkové skupině

"Mezi jeho „oběti" patří vozidla, ploty, ale i zpětná zrcátka zaparkovaných automobilů," dodal Bálek.

Za ním se v nelichotivé statistice umístili dva senioři (jeden z nich je ve věku 80 let) a pětici doplňují va čtyřicátníci.  Vždy jde o muže.

Podle Bálka je nejčastějším důsledkem nehody bylo poškození jiného vozu při parkování, což odborníci vykládají tím, že s přibývajícím věkem ubývá správný odhad. I starší řidiči však zaviní čas od času nehodu, která pak pojišťovny stojí desítky milionů korun. Allianz eviduje ve skupině významnějších škod 32 těchto řidičů. Ti  způsobili škody za více než 97 milionů korun.

Zatím rekordní škoda byla za 27 milionů Kč

Pozoruhodné je, že zhruba stejnou bilanci mají i dvacetiletí a mladší  řidiči. 34 z nich zavinilo škody za 100 milionů.

„Pokud bychom se na nehody podívali podle výše celkových nákladů, tak těmi nejnákladnějšími jsou škody na zdraví a v konečném součtu vždy hrají zásadní roli vyplácené renty zraněným. Škod přesahujících částku jednoho milionu korun bylo jen z povinného ručení v uplynulých třech letech likvidováno téměř sto," říká Pavel Novotný, ředitel úseku likvidace majetkového pojištění Allianz a dodává: „Ta nejdražší se mezi individuálními klienty stala před třemi lety a náklady na pojistné plnění zatím dosáhly 27 milionů korun. Viníkem byl mladý řidič Škody Felicie.

 

Právě se děje

Další zprávy